Polecam upiec takie przekąski, bo są bardzo pyszne. Można nimi poczęstować gości i podać udekorowane ulubionym ketchupem. Smacznego.
Ciasto:
1 jajko
pół szklanki śmietany 12 %
25 dag masła lub margaryny
25 dag mąki tortowej
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Farsz:
2 ząbki czosnku
45 dag mrożonego szpinaku ( rozdrobnionego )
10 dag sera feta
2 łyżeczki czubrycy zielonej
olej do smażenia
1. Z podanych składników zagniatam ciasto, formuję kulę i wstawiam do lodówki na godzinę, żeby się schłodziło.
2. Szpinak rozmrażam i odsączam dokładnie z wody. Czosnek obieram i kroję w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam czosnek i smażę kilka chwil. Uważam, żeby za mocno się nie przypiekł, wrzucam szpinak i całość duszę do miękkości często mieszając. Uduszony przekładam do miski i studzę.
3. Do przestudzonego daję ser feta i czubrycę, dokładnie mieszam.
4. Ciasto dzielę ma 4 części, wałkuję na posypanej mąką stolnicy. Z jednej części ciasta wykrawam szklanką krążki nakładam farsz i marszczę brzegi. Z drugiej części również wykrawam krążki, nakładam farsz i zlepiam formując pierogi. Nakłuwam widelcem. Drugą i trzecią część ciasta kroję na kwadraty, nakładam farsz, część składam na pół formują trójkąty, w pozostałych kwadratach rogi podnoszę do góry i zlepiam formująć kopertki.
5. Układam je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i piekę w temperaturze 190 stopni do zrumienienia przez około 30 - 35 minut.
6. Gotowe podaję i życzę smacznego.
Paprykowe nachosy w kilka minut!
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu