Półfrancuskie przekąski ze szpinakiem i serem feta.
Ocena: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
0 Ocen
Ilość porcji: 20
Polecam upiec takie przekąski, bo są bardzo pyszne. Można nimi poczęstować gości i podać udekorowane ulubionym ketchupem. Smacznego.
Składniki:
Ciasto:
1 jajko
pół szklanki śmietany 12 %
25 dag masła lub margaryny
25 dag mąki tortowej
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Farsz:
2 ząbki czosnku
45 dag mrożonego szpinaku ( rozdrobnionego )
10 dag sera feta
2 łyżeczki czubrycy zielonej
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Z podanych składników zagniatam ciasto, formuję kulę i wstawiam do lodówki na godzinę, żeby się schłodziło.
2. Szpinak rozmrażam i odsączam dokładnie z wody. Czosnek obieram i kroję w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam czosnek i smażę kilka chwil. Uważam, żeby za mocno się nie przypiekł, wrzucam szpinak i całość duszę do miękkości często mieszając. Uduszony przekładam do miski i studzę.
3. Do przestudzonego daję ser feta i czubrycę, dokładnie mieszam.
4. Ciasto dzielę ma 4 części, wałkuję na posypanej mąką stolnicy. Z jednej części ciasta wykrawam szklanką krążki nakładam farsz i marszczę brzegi. Z drugiej części również wykrawam krążki, nakładam farsz i zlepiam formując pierogi. Nakłuwam widelcem. Drugą i trzecią część ciasta kroję na kwadraty, nakładam farsz, część składam na pół formują trójkąty, w pozostałych kwadratach rogi podnoszę do góry i zlepiam formująć kopertki.
5. Układam je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i piekę w temperaturze 190 stopni do zrumienienia przez około 30 - 35 minut.
6. Gotowe podaję i życzę smacznego.
# Tagi:
Autor: babeczka35
Polecamy również
Śledz w śmietanie Zott Natur 12%
Śledzik rewelacja jako zakaska na imprezce :)#zottnaturalnieGrillowany camembert w owocowym raju
Bardzo fajny pomysł dla smakoszy tego rodzaju serów. W mojej kuchni w postaci letniej przekąski podanej ze świeżą...Trójkąty z serem żółtym i ziołami.
Takie trójkąty z serem żółtym to bardzo smaczna przekąska do pochrupania. Po upieczeniu są lekko miękkie,...Ogórkowe szaleństwo
niedługo sezon na ogórki, więc trochę fantazji nam nie zaszkodziPlacek serowo - szczypiorkowy.
Taki placek to fajna przekąska, a nawet propozycja na obiad czy kolację. Ten placek smakuje na gorąco i na zimno. Można...Zobacz więcej przepisów na: