Półfrancuskie przekąski ze szpinakiem i serem feta.

Półfrancuskie przekąski ze szpinakiem i serem feta.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Polecam upiec takie przekąski, bo są bardzo pyszne. Można nimi poczęstować gości i podać udekorowane ulubionym ketchupem. Smacznego.

Składniki:

Ciasto:

1 jajko

pół szklanki śmietany 12 %

25 dag masła lub margaryny

25 dag mąki tortowej

 

Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

 

Farsz:

2 ząbki czosnku

45 dag mrożonego szpinaku ( rozdrobnionego )

10 dag sera feta

2 łyżeczki czubrycy zielonej

olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Z podanych składników zagniatam ciasto, formuję kulę i wstawiam do lodówki na godzinę, żeby się schłodziło.

2. Szpinak rozmrażam i odsączam dokładnie z wody. Czosnek obieram i kroję w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam czosnek i smażę kilka chwil. Uważam, żeby za mocno się nie przypiekł, wrzucam szpinak i całość duszę do miękkości często mieszając. Uduszony przekładam do miski i studzę.

3. Do przestudzonego daję ser feta i czubrycę, dokładnie mieszam.

4. Ciasto dzielę ma 4 części, wałkuję na posypanej mąką stolnicy. Z jednej części ciasta wykrawam szklanką krążki nakładam farsz i marszczę brzegi. Z drugiej części również wykrawam krążki, nakładam farsz i zlepiam formując pierogi. Nakłuwam widelcem. Drugą i trzecią część ciasta kroję na kwadraty, nakładam farsz, część składam na pół formują trójkąty, w pozostałych kwadratach rogi podnoszę do góry i zlepiam formująć kopertki.

5. Układam je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i piekę w temperaturze 190 stopni do zrumienienia przez około 30 - 35 minut.

6. Gotowe podaję i życzę smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy