Bigosik z pieczarek, parówek, cebuli i kukurydzy.

Bigosik z pieczarek, parówek, cebuli i kukurydzy.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

To pyszne danie powstało z tego co miałam pod ręką. Bardzo syte i bardzo aromatyczne. Podałam je ze świeżym pieczywem. Polecam ten przepis.

Składniki:

4 duże cebule

1 kg pieczarek

40 dag cienkich parówk

1 puszka kukurydzy

2 ząbki czosnku

1 łyżka przecieru pomidorowego

kilka łyżek ketchupu

olej do smażenia

sól i pieprz do smaku

papryka słodka mielona

zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:

1. Cebulę, pieczarki i czosnek obrać. Pieczarki opłukać i dokładnie osuszyć.

2. Następnie pokroić: czosnek drobniutko, cebulę w piórka a pieczarki w półplasterki.

3. W garnku rozgrzać olej, wrzucić czosnek i cebulę, chwilę przesmażyć, uważając, żeby za mocno nie przypiec. Następnie wrzucić pieczarki i znów chwilę przesmażyć, całość dusić do miękkości często mieszając. Można podlać odrobiną gorącej wody.

4. Parówki pokroić w plasterki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Przełożyć do garnka, dodać ketchup i przecier.

5. Chwilę razem przesmażyć przyprawiając do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i papryką. Podawać i smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy