Bigosik z pieczarek, parówek, cebuli i kukurydzy.
Ocena: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
0 Ocen
Ilość porcji: 4
To pyszne danie powstało z tego co miałam pod ręką. Bardzo syte i bardzo aromatyczne. Podałam je ze świeżym pieczywem. Polecam ten przepis.
Składniki:
4 duże cebule
1 kg pieczarek
40 dag cienkich parówk
1 puszka kukurydzy
2 ząbki czosnku
1 łyżka przecieru pomidorowego
kilka łyżek ketchupu
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
papryka słodka mielona
zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
1. Cebulę, pieczarki i czosnek obrać. Pieczarki opłukać i dokładnie osuszyć.
2. Następnie pokroić: czosnek drobniutko, cebulę w piórka a pieczarki w półplasterki.
3. W garnku rozgrzać olej, wrzucić czosnek i cebulę, chwilę przesmażyć, uważając, żeby za mocno nie przypiec. Następnie wrzucić pieczarki i znów chwilę przesmażyć, całość dusić do miękkości często mieszając. Można podlać odrobiną gorącej wody.
4. Parówki pokroić w plasterki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Przełożyć do garnka, dodać ketchup i przecier.
5. Chwilę razem przesmażyć przyprawiając do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i papryką. Podawać i smacznego.
# Tagi:
Autor: babeczka35
Polecamy również
Pierogi z młodą kapustą.
Polecam bardzo pyszne sezonowe pierogi. Z młodą kapustą robiłam pierwszy raz i na pewno nie ostatni. Wyszły bardzo pyszn...Wiejski kociołek z kluseczkami.
Jest to pyszne danie jednogarnkowe, bardzo syte i rozgrzewające, idealne na obiad w chłodne dni. Według mnie do tego dan...Chlebki pita z nadzieniem.
Takie chlebki z nadzieniem to znakomita przekąska, a również propozycja na obiad. Przede wszystkim bardzo syta. M...Pulpeciki drobiowe na marchewce z zielonym groszkiem.
Bardzo prosty przepis na obiad, ale i bardzo smaczny. Polecam:)Pierogi z ziemniakmi i cebulą.
Takie pierogi to idealna propozycja na bezmięsny obiad. Obowiązkowo z dużą ilością zrumienionej cebulki. Z tego przepisu...Zobacz więcej przepisów na: