Chlebki pita z nadzieniem.


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
0 Ocen

Ilość porcji: 4
Takie chlebki z nadzieniem to znakomita przekąska, a również propozycja na obiad. Przede wszystkim bardzo syta. Moja rodzina uwielbia takie jedzonko. Polecam:)
Składniki:
Składniki na ciasto:
3 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
pół szklanki ciepłej wody
pół szklanki ciepłego mleka
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki oleju
półtorej łyżeczki soli
Dodatkowe składniki:
1 jajko
sezam do posypania chlebków
masło do posmarowania blaszek
mąka pszenna do posypania stolnicy
Składniki nadzienia:
około 40 dag fileta z kurczaka
przyprawa kebab - gyros
1 duży pomidor
1 duży zielony ogórek
kilka liści zielonej sałaty
olej do smażenia
majonez według uznania
ulubiony ketchup według uznania
Sposób przygotowania:
1. Wykonanie chlebków: Drożdże rozetrzeć dokładnie z cukrem, połową ciepłego mleka i połową ciepłej wody. Do roztarych drożdży dodać sól, olej i mąkę, następnie stopniowo wlewając pozostałe mleko i wodę zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
2. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe części, rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i wyłożyć do dwóch blaszek o średnicy 23 cm posmarowanych masłem. Następnie ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
3. Wykonać nadzienie: Mięso umyć i dokładnie osuszyć, następnie pokroić w cienkie plasterki, każdy plasterek lekko rozbić tłuczkiem i oprószyć przyprawą. Odstawić na pół godziny, po tym czasie smażyć na rozgrzanym oleju do miękkości i zrumienienia.
4. Warzywa umyć i dokładnie osuszyć. Ogórka obrać i rzaem z pomidorem pokroić w plasterki.
5. Każdy chlebek pokroić na 4 części, każdą część rozciąć tak, żeby w środku zmieściło się nadzienie.
6. Do chlebków nakładać mięso i warzywa, podawać według uznania z ketchupem i majonezem. Smacznego.
# Tagi:
Autor: babeczka35
Polecamy również

Pulpeciki drobiowe na marchewce z zielonym groszkiem.
Bardzo prosty przepis na obiad, ale i bardzo smaczny. Polecam:)
Gulasz z zacierkami.
Smaczny i bardzo syty obiad, dzięki pysznym kluseczkom. Polecam gdy nie mamy pomysłu na obiad.
Pierogi z rabarbarem i musem z nutką cynamonu.
W sezonie rabarbarowym polecam przygotować takie pyszne pierogi. Można je przygotować na obiad lub podwieczorek. Polecam...
Bigosik z pieczarek, parówek, cebuli i kukurydzy.
To pyszne danie powstało z tego co miałam pod ręką. Bardzo syte i bardzo aromatyczne. Podałam je ze świeżym pieczywem. P...
Pierogi z ziemniakmi i cebulą.
Takie pierogi to idealna propozycja na bezmięsny obiad. Obowiązkowo z dużą ilością zrumienionej cebulki. Z tego przepisu...Zobacz więcej przepisów na:
Przepis na obiad

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.