Smaczny i bardzo syty obiad, dzięki pysznym kluseczkom. Polecam gdy nie mamy pomysłu na obiad.
3 marchewki
1 cebula
50 dag łopatki wieprzowej
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
koperek ( świeży, mrożony lub suszony )
pół szklanki śmietany 12% lub 18 %
zacierki:
1 jajko
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka oleju
szczypta soli
około pół szklanki gorącej wody
1. Mięso oczyszczamy, myjemy i osuszamy, następnie kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim mięso ze wszystkich stron. Nastepnie przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą, tak żeby przykryła mięso.
2. Warzywa obieramy i myjemy, marchewkę kroimy w słupki, a cebulę w piórka, przekładamy do mięsa i całość dusimy do miękkości.
3. Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagniatamy ciasto. Następnie odrywamy małe kawałki i toczymy małe kluseczki.
4. Kluseczki wrzucamy do miękkiego mięsa, gotujemy do miękkości kluseczek, wlewamy śmietanę, zagotowujemy przyprawiając do smaku solą i pieprzem.
5. Gotowe danie posypujemy koperkiem według uznania. Podajemy i smacznego.
Pulpeciki drobiowe na marchewce z zielonym groszkiem.
Pierogi z rabarbarem i musem z nutką cynamonu.
Wiejski kociołek z kluseczkami.
Potrawka z wieprzowiny, marchewki i groszku zielonego.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu