Jest to bardzo syte i bardzo pożywne danie. Możemy je podać z dowolnymi dodatkami, ziemniakami, ryżem, makaronem lub pieczywem. Ja podałam z ryżem i w tej wersji bardzo nam smakowało. Polecam przepis.
Klopsiki:
1 jajko
1 bułka namoczona i odciśnięta
50 dag łopatki wieprzowej
sól i pieprz do smaku
2 łyżki bułki tartej
przyprawa do miesa mielonego do smaku
Sos:
1 puszka pomidorów (40 dag )
pół małego kalafiora
1 papryka czerwona
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki kukurydzy z puszki
pieprz ziołowy do smaku
sól do smaku
zioła prowansalskie według uznania
Dodatkowo:
2-3 łyżki bułki tartej
olej do smażenia
1. Mięso oczyścić, umyć i osuszyć, następnie zmielić w maszynce. Do miesa wbić jajko, dodać bułkę tartą i namoczoną, dokładnie wymieszać, przyprawiając do smaku solą i pieprzem.
2. Następnie z masy mięsnej uformować pulpeciki i obtoczyć w bułce tartej. Klopsiki obsmażyć na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron.
3. Warzywa obrać i oczyścić, umyć i osuszyć.
4. Kalafior podzielić na różyczki. Następnie ugotować w osolonej wodzie i odcedzić.
5. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
6. Paprykę pokroić w paski, a cebule i czosnek kostkę.
7. W garnku rozgrzać olej, wrzucić czosnek i cebulę, chwilę przesmażyć, dodać paprykę, chwilę przesmażyć, dodać pomidory z puszki i klopsiki. Następnie całość dusić do miękkości często mieszając.
8. Na koniec do miękkich składników dodać kukurydzę i kalafior, przyprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami.
9. Danie chwilę przesmażyć i podawać. Smacznego.
Pulpeciki drobiowe na marchewce z zielonym groszkiem.
Pierogi z rabarbarem i musem z nutką cynamonu.
Wiejski kociołek z kluseczkami.
Potrawka z wieprzowiny, marchewki i groszku zielonego.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu