Pierogi z młodą kapustą.


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
1 Ocen

Ilość porcji: 4
Polecam bardzo pyszne sezonowe pierogi. Z młodą kapustą robiłam pierwszy raz i na pewno nie ostatni. Wyszły bardzo pyszne, delikatne w smaku. Idealne na bezmięsny obiad. Zapraszam:)
Składniki:
Farsz:
1 cebula
1 mała główka młodej kapusty lub pół dużej
sól i pieprz mielony do smaku
1 łyżeczka posiekanego koperku
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
około 1 szklanka ciepłej wody
pół łyżeczki soli
Do polania:
2-3 łyżki masła
1 cebula
Dodatkowo:
sól do gotowania
olej do smażenia
mąka pszenna do posypania stolnicy
Sposób przygotowania:
1. Farsz: Kapustę obrać z wierzchnich liści. Następnie bardzo drobno pokroić, przełożyć do garnka, zalać gorącą wodą i ugotować do miękkości. Następnie bardzo dokładnie kapustę odcedzić.
2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, usmażyć na oleju do miękkości i zrumienienia. Przełożyć wraz z koperkiem do kapusty. Kapustę chwilę przesmażyć przyprawiając do smaku solą i pierzem. Dokładnie wystudzić.
3. Ciasto: Z podanych składników stopniowo wlewając ciepłą wodę zagnieść ciasto.
4. Na posypanej mąką stolnicy wałkować ciasto, wykrawać szklanką krążki, na każdy nakładać porcje farszu i zlepiać pierogi.
5. Pierogi gotować w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Jak będą ugotowane odcedzić.
5. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, następnie usmażyć do miękkości i zrumienienia na masle.
6. Pierogi nakładać na talerze i polewać stopnionym masłem z cebulką. Smacznego.
# Tagi:
Autor: babeczka35
Polecamy również

Pierogi z młodą kapustą.
Polecam bardzo pyszne sezonowe pierogi. Z młodą kapustą robiłam pierwszy raz i na pewno nie ostatni. Wyszły bardzo pyszn...
Chlebki pita z nadzieniem.
Takie chlebki z nadzieniem to znakomita przekąska, a również propozycja na obiad. Przede wszystkim bardzo syta. M...
Pierogi z ziemniakmi i cebulą.
Takie pierogi to idealna propozycja na bezmięsny obiad. Obowiązkowo z dużą ilością zrumienionej cebulki. Z tego przepisu...
Klopsiki w warzywnej potrawce.
Jest to bardzo syte i bardzo pożywne danie. Możemy je podać z dowolnymi dodatkami, ziemniakami, ryżem, makaronem lub pie...
Pierogi z rabarbarem i musem z nutką cynamonu.
W sezonie rabarbarowym polecam przygotować takie pyszne pierogi. Można je przygotować na obiad lub podwieczorek. Polecam...Zobacz więcej przepisów na:
Przepis na obiad

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.