Przepisy kulinarne ze zdjęciem
Łosoś pieczony - najprostszy przepis
Łosoś pieczony to nieskomplikowana potrawa, przynajmniej ten przepis na łososia jest najprostszy na świecie. Naprawdę każdy moze upiec łososia, nie wymaga to finezji ani kunsztu kulinarnego. Pomimo tego łosoś pieczony jest naprawdę dobry, czyli, jak widać prostota jest najlepsza.
Łosoś pieczony z ziemniakami
Gdy niespodziewani goście pojawiają się w piątek, a my akurat pościmy, to pojawia się dylemat, co podać? Proponuję niestandardowy obiad rybny i honorowego gościa na stole w postaci łososia z ziemniakami. Łosoś pieczony będzie idealnym obiadem i chyba każdemu przypasuje.
Żurek wielkanocny
Żurek może stanowić codzienny obiad, ale świąteczny żurek to już kwintesencja smaku wielu mięs i wędlin. Ja najczęściej dodaję i wędzonkę i kiełbasę i oczywiście schabik. Polecam go na nadchodzące święta wielkanocne.
Żurek staropolski
Czymże byłby żurek, gdyby nie zakwas na jakim jest przygotowywany? Dzięki niemu i kwaśnej śmietanie, którą jest zaprawiany, żurek pobudza nasze kubki smakowe i jest niemal boski. A na Święta pasuje jak ulał, bo jak to Wielkanoc bez żurka? Przepis na żurek staropolski.
Łosoś pieczony w folii ze szparagami
Łosoś pieczony ze szparagami to potrawa doskonała na piątkowy uroczysty obiad. Typowo postne danie. Święta wielkanocne są dość krótkie, a rodzina często u nas gości już od Wielkiego Czwartku stąd wykwintny, rodzinny łosoś pieczony na obiad.
Łosoś pieczony w folii z ziołami
Wspaniały aromat ryby i świeżych ziół - taki jest właśnie jest łosoś pieczony. Najlepszy na świąteczny stół. Łosoś pieczony w folii w ziołach to klasa sama w sobie. I smak i prezencja - szczerze polecam, bo jest naprawdę pyszny, a poza tym ryby trzeb ajeść przynajmniej raz w tygodniu :)
Łosoś pieczony z pieprzem i kolendrą
Ryba jest dobra na wszystko. Ten slogan głosi starą prawdę o zbawiennym skutku spożywania ryb. Dzisiaj proponuję danie ze szlachetnej ryby, jaką jest łosoś pieczony. Nie każdy lubi łososia, jednak upieczony nabiera szlachetności, a dzięki przyprawom dobrego smaku. Polecam, oto mój łosoś pieczony.
Królewski makowiec
Makowiec jest królem wśród wszystkich świątecznych wypieków. Nigdy nie może go zabraknąć na polskim stole. Wielkanoc kojarzy mi się wprawdzie najbardziej z babką wielkanocną, ale makowiec to jest dopiero to co lubię najbardziej i wszystkim polecam :)
Makowiec na kruchym cieście
Makowiec - pyszne, słodkie ciasto dla prawdziwego domowego łasucha. Tak w kilku słowach można określić makowiec na kruchym cieście. Nie pieczemy go zbyt często. Jednak zbliżają się święta i w związku z tym makowiec to doskonałe ciasto na nasz stół.
Makowiec z jabłkami
Makowiec jest dosyć wymagającym ciastem, dosyć czasochłonnym lecz z pewnością jego walory smakowe zrekompensują nam wszelkie niedogodności. Makowiec połączony z jabłkami to prawdziwa rewelacja.
Makowiec zawijany tradycyjny
Wspaniały smak dzieciństwa, mak z rozkoszą rozgryzany w zębach, tak właśnie kojarzy mi się tradycyjny polski makowiec. I dlatego kultywuje tę tradycję i piekę makowiec na potęgę w okresie świątecznym :)
Wielkanocna biała kiełbasa zapiekana
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć białej kiełbasy. Taka biała kiełbasa zapiekana z pieczarkami smakuje pierwszorzędnie i po prostu mus na Wielkanoc ją zrobić. Od dawna robię ją na pewno co roku na Święta, ale w zwykły dzień też czasem wykorzystuję przepis. POlecam, bo jst sprawdzony i wychodzi naprawdę smaczna kiełbasa.
Makowiec - strucla
Święta za pasem, pomyślmy więc o świątecznych wypiekach. Polecam wspaniały makowiec, a właściwie struclę makową. Ładnie udekorowany makowiec może nie tylko zaspokoić apetyt ale również udekorować nasz świąteczny stół.
Mazurek kajmakowy z pomarańczowym akcentem
Niektórzy mówią, że mazurki powinno się przygotowywać na tydzień przed podaniem - będą wtedy bardzo kruche a jednocześnie delikatne. Ja niestety zawsze robię wszystko na ostatnią chwilę. W te Święta wielkanocne na moim stole zagości mazurek kajmakowy przygotowany wg poniżej receptury (już nawet nie pamiętam skąd mam ten przepis:(. Będzie pysznie!
Biała kiełbasa zapiekana z cebulą
Wielkanoc to dobry pretekst, żeby przypomnieć sobie przepis na białą kiełbasę zapiekaną z cebulą, choć ja akurat przyrządzam ją dosyć często, bo po prostu ją lubię :) Idę tutaj na łatwiznę bo po prostu kupuję białą kiełbasę parzoną i już nie muszę jej gotować, bo jest sparzona, wystarczy upiec.
Makowiec drożdżowy
Świąteczne, wykwintne ciasto, wspaniały smak, taki właśnie jest świąteczny makowiec. Niezbyt skomplikowane ciasto, ale sprawiające niektórym wiele trudności. Makowiec wg mojego przepisu jest może niełatwy, ale na pewno się uda.
Mazurek kajmakowy z orzechami
Jest to przepis na nieco inny mazurek kajmakowy. Właściwie można o nim mówić mazurek orzechowy a masę kajmakową traktować jako niekonieczny dodatek. Ja piekąc ten mazurek na Święta często zostawiam go bez masy kajmakowej na wierzchu i bez żadnych bakalii. Jedyną dekoracją są orzechy, ale Wam tak nie polecam, czyli dajemy i masę kajmakową i orzechy włoskie.
Mazurek kajmakowy z gotową masą
Przepis na prosty mazurek kajmakowy z gotowej masy kajmakowej. Mazurek udekorowany migdałami i masą kajmakową będzie znikał z wielkanocnego stołu z prędkością rakiety, tak przynajmniej dzieje się u mnie.
Biała kiełbasa zapiekana na Wielkanoc
Biała kiełbasa zapiekana - ciężko sobie wyobrazić Wielkanoc bez przepisu na białą kiełbasę. Można powiedzieć, że to symbol Świąt, przynajmniej u mnie w domu. Przepis na białą kiełbasę zapiekaną nie jest trudny, warto samemu zrobić to danie.
Najpiękniejszy mazurek kajmakowy
Jednym z symboli Wielkanocy w naszej kuchni jest mazurek, np. mazurek kajmakowy. To ciasto znane jest tylko w naszym kraju. W dawnych czasach gospodynie rywalizowały ze sobą o to, która piękniej udekoruje mazurka. Teraz tej rywalizacji nie ma ale i tak każda/każdy z nas chce aby jego mazurek był najpiękniejszy. Oto mój mazurek kajmakowy.
Pyzy
Gdy chcemy cofnąć się w czasy dzieciństwa, to warto wtedy sięgnąć po sprawdzony przepis na pyzy z mięsem. Tak jest przynajmniej w moim przypadku. Pyzy z mięsem mojej Babci, jeszcze ciepłe, wyjęte przed chwilą z garnka same rozpływały się w ustach. Wspomnień czar :) Także polecam sprawdzony przepis na pyzy z mięsem.
Prowansalski placek
Zaletą tego placka jest to, że ciasto nie musi wyrastać. Smakuje na gorąco jak i na zimno. Przygotowujemy i od razu pieczemy. Zioła prowansalskie i papryka nadają mu pysznego smaku i zapachu. Polecam przepis na placek prowansalski.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybierz odpowiedni ekspres do kawy. Do najlepiej ocenianych sprzętów należą modele marki DeLonghi. Nawiązują do włoskich tradycji przygotowywania doskonałego espresso, ale sprawdzą się również dla miłośników kaw z puszystą pianką!
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji. Współpraca z takim partnerem staje się kluczowym elementem sukcesu w dziedzinie cukiernictwa, zapewniając dostęp do różnych produktów, korzystnych cen oraz wsparcia specjalistów branżowych. Dzięki temu można znacznie lepiej rozwijać swoje przedsięwzięcia, tworząc wyjątkowe i konkurencyjne wyroby cukiernicze. Aby dowiedzieć się więcej na ten temat, koniecznie przeczytaj ten artykuł!
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała się nawet klasycznym wyznacznikiem polskiej kuchni. Mowa tu w szczególności o tradycyjnej sałatce jarzynowej, która jest prostym i szybkim daniem na dosłownie każdą okazję!
Sprawdź więc jak możesz ją przygotować i kiedy sprawdzi się ona najlepiej! Sałatka jarzynowa - klasyka gatunku, którą może przygotować każdy!
Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki jarzynowej?Sałatka jarzynowa składa się głównie ze świeżych warzyw oraz przypraw, które nadają jej charakterystycznegosmaku.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata.
Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!