Polecamy dzisiaj:

Fasola szparagowa z kiełbasą

Przepisy na Święta

Ocena: Gwiazdka 1 Gwiazdka 2 Gwiazdka 3 Gwiazdka 4 Gwiazdka 5

3715 ocen

Keks w wersji wieloziarnistej

Keks w wersji wieloziarnistej

Zdaję sobie sprawę, że połączenie słów keks i pełnoziarnisty czy wieloziarnisty nie brzmi zbyt zachęcająco, ale według mnie keks w wersji wieloziarnistej jest równie smaczny jak zdrowy! Pamiętajcie jednak, że wszystko w nadmiarze szkodzi! Zatem przywołując słowa Paracelsusa „Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, bo tylko dawka czyni truciznę”, życzę smacznych i zdrowych świąt :)
Keks pełnoziarnisty

Keks pełnoziarnisty

W święta kalorii nie liczymy! Jednak przygotowując potrawy na wigilijny stół warto zastanowić się w jaki sposób ustrzec się przed dodatkowymi kilogramami (no chociaż trochę) – przecież sylwester i karnawał tuż tuż!!! Dietetyczne wersje tradycyjnych polskich dań takich jak keks są zdecydowanie dobrą strategią. Wpisujący się w zasady zdrowego odżywiania – keks pełnoziarnisty można przygotować w bardziej (bez polewy, tym samym  minus 600kcal) i mniej (z polewą) dietetycznej odsłonie – którą wersję wybieracie?
Linia
Pasztet drobiowy

Pasztet drobiowy

Pasztet drobiowy to świetna alternatywa dla wędliny kupowanej w sklepie. Kanapki z pasztetem drobiowym sprawdzą się zarówno na śniadanie, kolację, jak i szybką przekąskę. Dosyć często robię pasztet drobiowy, bo mogę go dłużej przechowywać w lodówce, a przede wszystkim, dlatego, że wiem dokładnie z czego został on zrobiony!
Pasztet mojej mamy

Pasztet mojej mamy

Dobry pasztet nie ma sobie równych. O smaku pasztetu decyduje głównie jakość użytego mięsa, ale również jego przyprawienie. Pasztetu nauczyłam się piec od mojej mamy i nieskromnie powiem, że uważam pasztet mojej mamy za najlepszy na świecie!
Linia
Pasztet z królika

Pasztet z królika

Pasztet z królika to prawdziwy przysmak. Odpowiednio przyprawiony pasztet z królika ma charakterystyczny, nieco ostrzejszy smak, który wyraźnie się odróżnia od wędlin, które często smakują podobnie.  Oprócz walorów smakowych, pasztet z królika ma również doskonałe wartości odżywcze. Gorąco polecam przepis na pasztet z królika!
Słodkie pierniczki świąteczne

Słodkie pierniczki świąteczne

Przepis na słodkie pierniczki świąteczne odziedziczyłam po mamie i nie wyobrażam sobie świąt bez tego przysmaku. Pierniczki świąteczne są aromatyczne, pachnące i doskonale się przechowują. Słodkie pierniczki tak bardzo smakują mojej rodzinie, że zdarza mi się przygotować większą porcję i … ukryć ich trochę na okres poświąteczny!
Linia
Miękkie pierniczki

Miękkie pierniczki

Pierniczki są nieodłącznym elementem Świąt Bożego Narodzenia. Uwielbiam je zarówno ja, mój mąż, jak i dzieci. Istnieje wiele przepisów na pierniczki, ale ponieważ wszyscy w rodzinie wolimy miękkie pierniczki, stosuję właśnie ten przepis. Pierniczki według tego przepisu są miękkie zaraz po ostygnięciu. Miękkie pierniczki można zrobić w bardzo prosty sposób. Oto przepis.  
Pierniczki na amoniaku

Pierniczki na amoniaku

Pierniczki to świetne ciasteczka, które najlepiej smakują jednak w czasie świąt. Wykonanie pierniczków wydawało mi się zawsze trudne, dopóki nie wypróbowałem przepisu na pierniczki na amoniaku. Pierniczki na amoniaku przygotowuję z reguły na 4-5 dni przed wigilią. Ciasteczka są smaczniejsze, a ja wiem, że w świątecznej gonitwie dobrze jest wiedzieć, że jeden z przysmaków jest już gotowy!
Linia
Smaczne śledzie w oliwie

Smaczne śledzie w oliwie

Śledzie w oliwie przygotowujemy przy okazji różnych przyjęć jako przystawkę.To również danie, które zawsze jest na naszym wigilijnym stole. Śledzie w oliwie to potrawa postna jedzona również w czasie postu. Dzisiaj proponuję przepis na smaczne śledzie w oliwie.
Wigilijny karp w galarecie

Wigilijny karp w galarecie

Wigilijny karp w galarecie jest dla mnie prawdziwym przysmakiem. Lubię lekkość karpia w galarecie i to specyficzne połączenie ryby z warzywami. W zestawieniu z pozostałymi daniami, wigilijny karp w galarecie jest daniem lekkim i odświeżającym.   
Linia
Przepis na śledzie po kaszubsku

Przepis na śledzie po kaszubsku

Na wigilijną kolację przygotowuję zwykle sporo rybnych dań. Przebojem są u mnie śledzie po kaszubsku. Odpowiednio dobrane przyprawy, w tym goździki i ziele angielskie sprawiają, że śledzie po kaszubsku są wyjątkowo aromatyczne. Serdecznie polecam przepis na moje śledzie po kaszubsku!
Aromatyczne śledzie po kaszubsku

Aromatyczne śledzie po kaszubsku

Śledzie z cebulką w  pomidorowym, słodko-kwaśnym sosie znane są jako śledzie po kaszubsku. Szczerze mówiąc śledzie po kaszubsku są chyba moim ulubionym daniem rybnym. Ostatnio, wprowadziłem je również na stałe do menu wigilijnego, bo śledzie po kaszubsku to danie pierwsza klasa!
Linia
Karp w galarecie a la Andrzej

Karp w galarecie a la Andrzej

U nas w rodzinie każdy przygotowuje na wigilię swoje popisowe danie. Do mnie należy przygotowanie karpia w galarecie. Karpia w galarecie nauczyła mnie moja siostra, ale nieskromnie powiem, że doprowadziłem ten przepis do perfekcji i teraz mówi się, że to karp w galarecie a la Andrzej!
Prosty karp smażony

Prosty karp smażony

Karp smażony na wigilię jest jednym z najbardziej tradycyjnych dań na Boże Narodzenie. Ma swoich zwolenników i przeciwników. Zanim się wypowiesz na temat tego dania wigilijnego, spróbuj mojego prostego przepisu na smażonego karpia. Mój prosty karp smażony zawsze bowiem cieszy biesiadników, a mnie pozwala odczuwać satysfakcję z dobrze wykonanaej pracy kucharza!
Linia
Kutia na Boże Narodzenie

Kutia na Boże Narodzenie

Na Boże Narodzenie kutię przygotowuję właśnie ja. W mojej męskiej kuchni jest niewiele słodkości, ale wigilijna kutia jest chlubnym wyjątkiem. Nauczyłem się przygotowywać kutię od mojej kuzynki z Ukrainy i odtąd, nie ma Bożego Narodzenia bez mojej kutii!
Kutia wigilijna z mojego dzieciństwa

Kutia wigilijna z mojego dzieciństwa

Kutię wigilijną jadłam zawsze u babci mieszkającej na wschodzie Polski. Słodycz i charakterystyczny smak kutii są wspomnieniem mojego dzieciństwa. Ostatnio postanowiłam przywołać tamte czasy i przygotować na święta kutię. Teraz moje dzieci będą również znały tę wspaniałą potrawę wigilijną.
Linia
Ryba po grecku mojej mamy

Ryba po grecku mojej mamy

Gotowania nauczyła mnie mama. Dzisiaj mam już własne popisowe dania, ale rybę po grecku przyrządzam według jej przepisu. Ryba po grecku mojej mamy jest aromatyczna i świetna na zimno i na gorąco. Wypróbuj  i ty przepis na rybę po grecku mojej mamy!
Ryba po grecku na bogato

Ryba po grecku na bogato

Ryba po grecku jest świetna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ja lubię bardzo rybę po grecku na ciepło, szczególnie, że przygotowuję ją w wersji na bogato - z rybą smażoną w panierce z mąki, jajka i bułki tartej. Oczywiście, do takiej ryby po grecku nie podaję już pieczywa. 
Linia
Moja ryba po grecku

Moja ryba po grecku

Ryba po grecku nie ma co prawda niczego wspólnego z samą Grecją, ale mam do niej słabość. Jesień to przecież pora smacznych warzyw, stąd mój pomysł na rybę po grecku właśnie teraz. Świeże warzywa, ulubiona ryba gwarantują naprawdę smaczną rybę po grecku.
Schab pieczony ze śliwkami

Schab pieczony ze śliwkami

Schab pieczony doskonale komponuje się ze śliwkami. Na dodatek taki schab pieczony jest pyszny zarówno na ciepło, jak również na zimno podawany jako wędlina. Warto samemu przygotować pyszny schab pieczony, wtedy wiemy najlepiej, co jemy.
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!