Deser-domowe ptasie mleczko.

Deser-domowe ptasie mleczko.

Ocena: ★

3 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Po za czasem oczekiwania domowe ptasie mleczko przygotowuje się bardzo szybko. Wychodzi delikatne w smaku, na pewno lepsze niż kupne. Lekkie i puszyste. Polecam na deser.

Składniki:

  • 2 białka
  • 1 szklanka śmietany kremówki 30 %
  • 1 cukier waniliowy
  • cukier puder do smaku
  • 10 dag czekolady mlecznej
  • 2 łyżki żelatyny

Sposób przygotowania:

1. Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę, ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku.

2. Zimne białka ubijamy na sztywną pianę.

3. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy.

4. Do ubitej śmietany dajemy żelatynę i białka, następnie dokładnie mieszamy.

5. Tak przygotowaną masę wykładamy do foremki wyłożonej folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na kilka godzin do stężenia.

6. Czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy.

7. Stężone ptasie mleczko kroimy i dekorujemy polewą z czekolady. Polewę możemy rozsmarować pędzelkiem.

8. Ptasie mleczko wstawiamy to lodówki, żeby czekolada zastygła.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy