Polecamy dzisiaj:

Fasola szparagowa z kiełbasą

Jogurtowe ptasie mleczko

print Drukuj
Jogurtowe ptasie mleczko

joanna1974

liczba porcji Liczba porcji 5
Ocena:
5.0

4 oceny

Jak zrobić ptasie mleczko w domu? Oto mój przepis na ptasie mleczko, to akurat lżejsza i mniej kaloryczna wersja ptasiego mleczka na bazie jogurtu greckiego. Polecam!

składniki
  • jogurt bałkański 500 gram
  • jajka 3 sztuki
  • żelatyna 3 łyżeczki
  • cukier puder 1/3 szklanki 
  • galaretka cytrynowa 1 sztuka
  • ciastka czekoladowe 10 sztuk
  • masło 2 łyżki 
  • kakao
sposób przygotowania

Oto mój przepis na ptasie mleczko, jak zrobić ptasie mleczko w domu w kilku krokach:

  1. najpierw trzeba galaretkę przesypać do miseczki, dodać żelatynę i zalać 1 szklanką wrzącej wody
  2. teraz trzeba do żółtek dodać cukier oraz jogurt
  3. białka musimy ubić na sztywno i dodać do masy
  4. zimną, tężejącą galaretkę musimy zmiksować na piankę i dodać do jogurtowej masy i całość delikatnie wymieszać
  5. ciastka musimy pokruszyć i dodać do nich letnie masło
  6. masę musimy przelać do formy i wstawić na 3 godziny do lodówki
  7. po tym czasie na wierzch trzeba wysypać zmiksowane ciastka, ręką dognieść i włożyć do lodówki najlepiej na noc
  8. na drugi dzień  musimy wyjąc ciasto  z formy, osypać kakao i udekorować owocami

Domowe ptasie mleczko gotowe.

Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!