Ptysie
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
2 Ocen
Ilość porcji: 5
Przepis na domowe ptysie. Warto je zrobić, bo ptysie są niezwykle proste w przygotowaniu, a jakie smaczne :)
Składniki:
- mąka 1,5 szklanki
- jajka 7 sztuk
- mleko 0,5 litra
- margaryna 1 sztuka
- woda 2 szklanki
- budyń waniliowy 2 sztuki
- masło 1 kostka
Sposób przygotowania:
Przepis na domowe ptysie, szybki, prosty i pyszny deser:
- wodę zagotować z margaryną, dodać mąkę, wymieszać i zostawić, schłodzić
- do schłodzonej masy dodawać do jednym jajku
- blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia
- za pomocą łyżki robić okrągłe krążki, wstawić do piekarnika na 40 minut. w temp. 180 stopni
- po upieczeniu przekładać kremem
- jak zrobić krem do ptysiów: mleko zagotować, budynie rozpuścić w pół szklanki mleka,
dodać do gotującego się mleka - masło zmiksować i dodawać po łyżce do zimnego budyniu
Pyszne domowe ptysie gotowe.
Smacznego!
Autor: joanna1974
Polecamy również
Ptysie z frużeliną malinową i bitą śmietaną
Czy jest coś lepszego, niż pyszny ptyś? Idealny na podwieczorek, mnóstwo słodkiej bitej śmietany i lekko kwaśne o...Ptysie
Przepis na domowe ptysie. Idealne na podwieczorek. Takie ptysie rozpływają się w ustach, więc polecam prosty przepis na...Ptysie
Przepis na domowe ptysie. Warto je zrobić, bo ptysie są niezwykle proste w przygotowaniu, a jakie smaczne :)Zobacz więcej przepisów na: