Ptysie

Ptysie

Ocena: ★

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 5

Przepis na domowe ptysie. Warto je zrobić, bo ptysie są niezwykle proste w przygotowaniu, a jakie smaczne :)

Składniki:

  • mąka 1,5 szklanki
  • jajka 7 sztuk
  • mleko 0,5 litra
  • margaryna 1 sztuka
  • woda 2 szklanki
  • budyń waniliowy 2 sztuki
  • masło 1 kostka

Sposób przygotowania:

Przepis na domowe ptysie, szybki, prosty i pyszny deser:

  1. wodę zagotować z margaryną, dodać mąkę, wymieszać i zostawić, schłodzić
  2. do schłodzonej masy dodawać do jednym jajku
  3. blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia
  4. za pomocą łyżki robić okrągłe krążki, wstawić do piekarnika na 40 minut. w temp. 180 stopni
  5. po upieczeniu przekładać kremem
  6. jak zrobić krem do ptysiów: mleko zagotować, budynie rozpuścić w pół szklanki mleka,
    dodać do gotującego się mleka
  7. masło zmiksować i dodawać po łyżce do zimnego budyniu

Pyszne domowe ptysie gotowe.

Smacznego!

 

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy