Polecamy dzisiaj:

Pizza z patelni

Ptysie

print Drukuj
Ptysie

Elisa

liczba porcji Liczba porcji 20
Ocena:
5.0

1 ocena

Przepis na domowe ptysie. Idealne na podwieczorek. Takie ptysie rozpływają się w ustach, więc polecam prosty przepis na ptysie.

składniki
  • szklanka wody
  • 12,5 dag margaryny lub masła
  • szklanka mąki tortowej
  • 3 jajka
  • śnieżka
  • 200 ml mleka
  • cukier puder
sposób przygotowania

Przepis na domowe ptysie, pyszne na szybki deser:

  1. Wodę i masło dać do garnka. Zagotować.
  2. Następnie wsypać mąkę i energicznie mieszać aż powstanie gęsta, jednolita masa.
  3. Gotową masę przełożyć do miski. Wystudzić tę masę.
  4. Następnie wbić po jednym jajku i miksować.
  5. Masę przełożyć do worka cukierniczego i wyciskać ptysie na blaszkę.
  6. Piec je w 200 stopniach przez 30 minut.
  7. Teraz trzeba studzić i przekroić na pół ptysie.
  8. Śnieżkę ubićz mlekiem według przepisu na opakowaniu.
  9. Ptysie przełożyć gotową  już bitą śmietaną i oprószyć je cukrem pudrem.

Pyszne ptysie gotowe.

Smacznego!

 

Ocena:
5.0
Liczba porcji 20
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!