Pudding po angielsku
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
3 Ocen
Ilość porcji: 4
Angielski pudding to pyszny danie w którym możemy wykorzystać czerstwy chleb, który nam został. Przepis prosty, a wychodzi naprawdę wspaniały deser czy kolacja na słodko. Polecam przepis na angielski pudding!
Składniki:
- powidła śliwkowe - nieduży słoiczek
- 1/2 kostki masła
- czerstwy biały chleb - 8 kromek
- rodzynki - szklanka
- mleko - szklanka
- jajka - 3 szt.
- cukier - 1/2 szklanki
Sposób przygotowania:
Prosty przepis na angielski pudding zapiekany w piekarniku:
- Nastawiamy piekarnik na 180 stopni i w czasie, gdy piekarnik nam się rozgrzewa to naczynie w którym będziemy zapiekać nasz pudding smarujemy masłem.
- Połowę chleba równiez smarujemy z obu stron masłem i układamy w naczyniu.
- Smarujemy połową powideł i posypujemy połową rodzynek.
- Pora na kolejną warstwę chleba posmarowanego z obu stron masłem, którą posypujemy resztą rodzynek i smarujemy pozostałymi powidłami.
- Teraz w misce mleko mieszamy z cukrem i jajkami i dobrze rozrobionym zalewamy chleb.
- Zapiekamy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Pyszny angielski pudding gotowy najlepiej smakuje na ciepło. Jak widać przepis łatwy, więc warto korzystać :)
Smacznego!