Pudding po angielsku

Pudding po angielsku

Ocena:

3 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Angielski pudding to pyszny danie w którym możemy wykorzystać czerstwy chleb, który nam został. Przepis prosty, a wychodzi naprawdę wspaniały deser czy kolacja na słodko. Polecam przepis na angielski pudding!

Składniki:

  • powidła śliwkowe - nieduży słoiczek
  • 1/2 kostki masła
  • czerstwy biały chleb - 8 kromek
  • rodzynki - szklanka
  • mleko - szklanka
  • jajka - 3 szt.
  • cukier - 1/2 szklanki

Sposób przygotowania:

Prosty przepis na angielski pudding zapiekany w piekarniku:

  1. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni i w czasie, gdy piekarnik nam się rozgrzewa to naczynie w którym będziemy zapiekać nasz pudding smarujemy masłem.
  2. Połowę chleba równiez smarujemy z obu stron masłem i układamy w naczyniu.
  3. Smarujemy połową powideł i posypujemy połową rodzynek.
  4. Pora na kolejną warstwę chleba posmarowanego z obu stron masłem, którą posypujemy resztą rodzynek i smarujemy pozostałymi powidłami. 
  5. Teraz w misce mleko mieszamy z cukrem i jajkami i dobrze rozrobionym zalewamy chleb.
  6. Zapiekamy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Pyszny angielski pudding gotowy najlepiej smakuje na ciepło. Jak widać przepis łatwy, więc warto korzystać :)

Smacznego!

 

Autor: Magdalena

Polecamy nasze przepisy