Na pulpeciki:
500g mięsa mielonego (u mnie szynka)
1 jajko
trochę pieprzu
po 1 łyżce koperku i natki pietruszki
trochę bułki tartej
Na wywar:
marchewka
pietruszka
ziele angielskie
lubczyk
liść laurowy
Wymieszać mięso mielone z jajkiem, posiekanym koperkiem i natką pietruszki, doprawić lekko pieprzem. Do mięsa z zieleniną dodać bułkę tartą, tylko tyle żeby pulpeciki się kleiły. Lepić pulpeciki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego.
Nastawić wywar: woda i obrane i pokrojone na duże kawałki warzywa. Chwilę pogotować. Na wrzący wywar wrzucić pulpeciki. Gotować pulpeciki ok 15 min.
Można podawać same, dodać do zupki warzywnej lub polać sosem.
Kasza kuskus idealnie nadaje sie do deserów. Ja ją bardzo lubię i często z niej coś przygotowuję. Oto mój ostatni pomysł: deser z kaszy kuskus, rodzynek i białej czekolady. Polecam
Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto przepis na sernik na kruchym spodzie!