Pulpeciki zapiekane na makaronowych gniazdkach.
Ocena: ★ ☆ ☆ ☆ ☆
1 Ocen
Ilość porcji: 4
Jest to pomysł na bardzo smaczne i dość syte danie. Makaron i pulpeciki to bardzo smaczne połączenie, do tego wszystko posypane serem i zapieczone. Polecam na obiad.
Składniki:
Pulpeciki:
1 jajko
sól i pieprz do smaku
przyprawa do mięsa mielonego
50 dag łopatki wieprzowej
1 bułka namoczona i odciśnięta
olej do smażenia
bułka tarta ( kilka łyżek )
Dodatkowo:
40 dag makaronu ( typu gniazdka )
10 dag sera żółtego
olej do smażenia
sól do gotowania
Sposób przygotowania:
1. Pulpety: Mięso oczyścić, umyć i dokładnie osuszyć. Następnie zmielić w maszynce razem z bułką. Do masy wbić jajko, przyprawić do smaku przyprawą do mięsa mielonego, solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Następnie formować niewielkie pulpeciki i obtaczać w bułce tartej.
2. Na petelni rozgrzać olej i usmażyć pulpeciki do miękkości i zrumienienia.
3. W osolonej wodzie gotować makaron, tak żeby gniadka miały swoją formę, wyjmować łyżką cedzakową, delikatnie osączać z wody i układać w formie żaroodpornej.
4. Na makaron należy ułożyć pulpeciki całość oprószyć przyprawą do makaronu i posypać serem żółtym startym na tarce.
5. Zapiekać w piekarniku w temperaturze około 180 stopni, aż ser się rozpuści.
6. Danie podawać gorące. Smacznego.
Autor: babeczka35
Polecamy również
Pulpety z indyka w sosie porowo-koperkowym
Pulpety z indyka (tak samo jak inne pulpety z chudego mięsa) mogą być dość suche i twarde, dlatego polecam podawać je z...Pulpety w sosie sezamowym
Przepis na pulpety. Pyszna propozycja na obiad, smaczne gotowane pulpety, podawane z ryżem i ulubioną surówką.&nb...Pulpeciki pietruszkowe w sosie koperkowym.
Delikatne i aromatyczne mięsko dzięki dużej ilości suszonej natki pietruszki, z również aromatycznym sosem koperk...Pulpety z wieprzowiny
Przepisem na pulpety udowadniam, że nawet z takiego mięsa jak wieprzowina (która należy do tłustego czerwonego mi...Pulpety w sosie pomidorowym
Pulpety w sosie pomidorowym można przygotować z każdego rodzaju mięsa, jednak ja dziś polecam użyć cielęciny.... Jest to...Zobacz więcej przepisów na: