Pulpeciki zapiekane na makaronowych gniazdkach.

Pulpeciki zapiekane na makaronowych gniazdkach.

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Jest to pomysł na bardzo smaczne i dość syte danie. Makaron i pulpeciki to bardzo smaczne połączenie, do tego wszystko posypane serem i zapieczone. Polecam na obiad.

Składniki:

Pulpeciki:

1 jajko

sól i pieprz do smaku

przyprawa do mięsa mielonego

50 dag łopatki wieprzowej

1 bułka namoczona i odciśnięta

olej do smażenia

bułka tarta ( kilka łyżek )

 

Dodatkowo:

40 dag makaronu ( typu gniazdka )

10 dag sera żółtego

olej do smażenia

sól do gotowania

Sposób przygotowania:

1. Pulpety: Mięso oczyścić, umyć i dokładnie osuszyć. Następnie zmielić w maszynce razem z bułką. Do masy wbić jajko, przyprawić do smaku przyprawą do mięsa mielonego, solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Następnie formować niewielkie pulpeciki i obtaczać w bułce tartej.

2. Na petelni rozgrzać olej i usmażyć pulpeciki do miękkości i zrumienienia.

3. W osolonej wodzie gotować makaron, tak żeby gniadka miały swoją formę, wyjmować łyżką cedzakową, delikatnie osączać z wody i układać w formie żaroodpornej.

4. Na makaron należy ułożyć pulpeciki całość oprószyć przyprawą do makaronu i posypać serem żółtym startym na tarce.

5. Zapiekać w piekarniku w temperaturze około 180 stopni, aż ser się rozpuści.

6. Danie podawać gorące. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy