Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Pulpety z indyka w sosie porowo-koperkowym

print Drukuj
Pulpety z indyka w sosie porowo-koperkowym

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 25
Ocena:
4.1

24 ocen

Pulpety z indyka (tak samo jak inne pulpety z chudego mięsa) mogą być dość suche i twarde, dlatego polecam podawać je z pysznym sosem... Tym razem do pulpetów z indyka przygotowałam pyszny sos porowo-koperkowy. Pyszne i zdrowe obiadowe danie uwielbiane zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Polecam!

składniki
  • Pierś z indyka 500 g
  • Grahamka 1 sztuka
  • Cebula średnia sztuka
  • Jajko 1 sztuka
  • Por biała część
  • Oliwa z oliwek, olej rzepakowy 1 łyżka
  • Mąka 2 łyżki
  • Bulion litr
  • Jogurt naturalny 30g (2 łyżki)
  • Koperek łyżka
  • Sól, pieprz 
sposób przygotowania

A teraz przepis na pulpety z indyka w sosie porowo-koperkowym

  1. Grahamkę namoczyć w ciepłej przegotowanej wodzie
  2. Mięso oczyścić, umyć pod bierzącą wodą zmielić w maszynce
  3. Następnie zmielić cebulę i odciśniętą grahamkę 
  4. Dodać jajko, sól i pieprz - wszystkie składniki dokładnie wymieszać 
  5. Uformować pulpeciki i podsmażyć delikatnie na oliwie - żeby "zamknąć" mięso, dzięki temu pulpety będą delikatniejsze 
  6. Przygotować sos:
  7. Na oleju (najlepszy będzie rzapakowy) zeszklić pokrojoną drobno białą część pora
  8. Dodać mąkę - zasmażyć i cały czas mieszając trzepaczką dodać bulion 
  9. Jeżeli sos będzie za gęsty dodać bulionu
  10. Na  koniec, zabielić jogurtem naturalnym, następnie dodać koperek i doprawić do smaku pieprzem
  11. Pulpety przełożyć do wysokiej patelni (najlepiej ceramicznej, ewentualnie z powłoką teflonową) i zalać sosem
  12. Pulpety w sosie dusić pod przykryciem na małym ogniu, 15-20 minut 

Na zdrowie! :)

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!