Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Pulpety z wieprzowiny

print Drukuj
Pulpety z wieprzowiny

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 15
Ocena:
4.4

15 ocen

Przepisem na pulpety udowadniam, że nawet z takiego mięsa jak wieprzowina (która należy do tłustego czerwonego mięsa) można stworzyć zdrowe, dietetyczne danie - wystarczy wybrać chudy kawałek wieprzowiny (poodcinać widoczny tłuszcz), a zamiast smażonych w głębokim tłuszczu kotletów mielonych zrobić takie pyszne gotowane w wodzie pulpety...

składniki
  • Mięso wieprzowe (chude) 400 g 
  • Jajko 1 sztuka
  • Bułka tarta 2 łyżki
  • Natka pietruszki 1 pęczek
  • Mąka pełnoziarnista 50 g (+ do obtoczenia pulpetów)
  • Por 2 sztuki
  • Oliwa z oliwek, olej rzepakowy 1 łyżka
  • Chrzan 1 łyżeczka
  • Śmietana 12% 50 ml
  • Sól morska, pieprz
sposób przygotowania

A jak przygotować dietetyczne pulpety z wieprzowiny?

  1. Mięso oczyścić z widocznego tłuszczu, umyć, a następnie zmielić
  2. Do mięsa dodać jajko, tartą bułkę i doprawić solą i pieprzem - wymieszać
  3. W dłoniach uformować pulpety
  4. Każdy pulpet obtoczyć w mące
  5. Do garnka wlać wodę (powinna przykryć pulpety) - zagotować
  6. Pulpety wkładać do wrzącej wody - gotować ok. 20 – 25 min na średnim ogniu.
  7. Następnie należy przygotować sos:
  8. Na patelni rozgrzać oliwę
  9. Dodać oczyszczonego i pokrojonego w talarki pora
  10. Podsmażyć przez kilka minut (powinien się zeszklić), następnie lekko oprószyć mąką 
  11. Podlać 1 szklanką wody spod gotujących się pulpetów - gotować kilka minut
  12. Dodać chrzan, śmietanę i doprawić do smaku - całość można zmiksować

Gorące pulpeciki polać przygotowanym sosem, podawać z kaszą gruboziarnistą i surówką!

 

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!