Quesadilla z rybą
Ocena: ★ ★ ☆ ☆ ☆
1 Ocen
Ilość porcji: 5
To danie powstało na prośbę mojej córki, uwielbia rybę a w tym wykoniu bardzo jej zasmakowało ;)
Składniki:
· ½ kg filetów rybnych
· kukurydzianych
· Bułka do panierki
· Mąka pszenna do panierki
· 2 Jajka
· Olej do smażenia
· 4 placki tortilli
· 1 ogórek wężowy
· Papryka czerwona
· Sól
· Pieprz
· ½ szk. płatków
Składniki na sos tatarski:
· 3 ogórki konserwowe
· Kilka marynowanych grzybków
· Cebula
· 3 łyżki jogurtu naturalnego
· 3 łyżki majonezu
· Pieprz
· Sól
Sposób przygotowania:
1. Rybę dzielimy na małe kawałki, doprawiamy pieprzem oraz solą.
2. Kruszymy płatki kukurydziane drobno.
3. wsypujemy bułkę tartą, mieszamy razem.
4. Na drugie naczynie wsypujemy trochę mąki.
5. W trzecim naczyniu roztrzepujemy widelcem jajko.
6. Rybę obtoczyć najpierw w mące.
7. Następnie w jajku.
8. Na koniec w bułce tartej.
9. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.
10. Ogórka obieramy i kroimy na półplasterki.
11. Z papryki usunąć gniazdo i pokroić na mały paseczki.
12. Robimy sos: ogórka oraz grzybki drobno pokroić.
13. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę drobną.
14. Dodajemy majonez oraz jogurt.
15. Doprawiamy pieprzem oraz solą.
16. Dokładnie mieszamy.
17. Na grillu elektrycznym lub patelni, rozkładamy placek tortilli na połowie smarujemy sosem.
18. Układamy warzywa.
19. Następnie nuggesy z ryby.
20. Składamy na połowę.
21. Zapiekamy.
22. Danie gotowe .
23. Smacznego.