Kukurydziane racuszki z jabłkiem

Kukurydziane racuszki z jabłkiem

Ocena: ★

6 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Bardzo polecam takie racuszki. Są pyszne i bezglutenowe. Kukurydziane racuszki z jabłkiem najlepsze są na podwieczorek.

Składniki:

Składniki na ciasto:

  • 2 łyżki cukru
  • pół szklanki mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • około 12 kopiastych łyżek mąki kukurydzianej
  • na czubek łyżeczki sody oczyszczonej

Dodatkowe składniki:

  • cynamon mielony według uznania
  • 1 jabłko
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Wykonanie Racuszków z jabłkiem:

  1. Składniki na ciasto przekładam do miski i miksuję mikserem przez kilka minut. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeżeli będzie zbyt gęste dodaję odrobinę mleka, a jeżeli będzie zbyt rzadkie dodaję mąki kukurydzianej.
  2. Następnie jabłko myję, osuszam, obieram i usuwam gniazdo nasienne, następnie kroję je w plasterki.
  3. Na patelni rozgrzewam olej, kładę łyżkę ciasta, plasterek jabłka i przykrywam łyżką ciasta. Smażę po kilka minut z każdej strony do zrumienienia. Usmażone odsączam na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.


Kukurydziane racuszki z jabłkiem oprószam mielonym cynamonem i podaję. Życzę smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy