To mój ulubiony przepis na racuchy. Są ich setki ale ten jest wyjątkowy bo tradycyjny, taki jak sprzed lat pachnący drożdżami i "dzieciństwem". Te racuchy pokochał mój syn i innych nie chce jeść. Smacznego!
400g mąki tortowej
500ml mleka
8g drożdży (prawdziwych nie suszonych)
1 jajko + 1 żółtko
1 torebka cukru wanilinowego
4 łyzki cukru
szczypta soli
olej rzepakowy do smażenia
1 Podgrzewamy mleko (ma być ciepłe ale nie gorące) i odlewamy 200ml do miski. Wsypujemy cukier (i dobrze mieszamy) i rozdrobnione drożdże - odstawiamy na 10 minut aż drożdże zaczną pracować.
2. W tym czasie do dużej miski dajemy szczypte soli i zasypujemy ją mąką, dodajemy jajko+żółtko, cukier wanilinowy i "mieszankę drożdżową". Dolewamy kolejne 200ml cieplego mleka i mieszamy mikserem. Jeżeli lubicie mięciutkie racuszki to musicie użyć całe mleko ale ja jestem fanem solidnych racuchów więc masę robie bardziej gęstą.
3. Smażymy na średnim ogniu (na kolor rumiany) i podajemy z cukrem pudrem tak jak na zdjęciu.Po zdjęciu z patelni odkładamy je na talerz wyłożony recznikami papierowymi, żeby sie pozbyć tłuszczu.
Polecam racuszki z jabłkami, wiśniami i jagodami. Warto spróbować!
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu