Racuchy z serem z mąki gryczanej

Racuchy z serem z mąki gryczanej

Ocena:

7 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Nie ma jak racuchy, a już szczególnie racuszki z serem. Po prostu pasjami lubię :) Przepis na racuchy z serem - polecam, bo to sprawdzony przepis na racuchy z serem! A mąka gryczana zdrowa, więc tym bardziej polecam.

Składniki:

  • ciasto:
  • 30 dkg maki gryczanej
  • 10-15 dkg maki pszennej
  • sól
  • nadzienie:
  • 30 dkg twarogu
  • 1 żółtko
  • sól
  • masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania:

Przepis na racuszki z serem jest naprawdę prosty:

  1. Mąkę gryczaną przesiewamy i zalewamy wrzacą wodą, solimy, mieszamy.
  2. Dodajemy maki pszennej (najlepiej tez przesianej) - teraz pewnie zadajecie sobie pytanie po co to przesiewanie mąki, prawda? :) Otóż po to, żeby nasze ciasto było pulchniejsze i lżejsze. Mąka dzięki przesiewaniu nabiera powietrza. Ok, koniec z dygresją o przesiewaniu mąki :), bo po dodaniu maki pszennej zagniatamy ciasto. Wody musimy dodać tyle, żeby ciasto było geste po wyrobieniu.
  3. Ser przepuszczamy przez maszynkę i ucieramy z żółtkiem, solimy do smaku.
  4. Z ciasta robimy, na stolnicy podsypanej mąką, wałek o średnicy 5 cm, który następnie kroimy na kawałki długości 4 cm. Z kawałków formujemy kule i do środka dajemy nadzienie z sera, a następnie spłaszczamy nasze racuchy z serem.
  5. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy racuchy z serem z obu stron na rumiano.

Najlepiej racuszki z serem smakują podawane ze śmietaną.

Smacznego!

Autor: Marek

Polecamy nasze przepisy