Racuszki z jabłkami

Racuszki z jabłkami

Ocena: ★

5 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Podawać ciepłe na okrągłym półmisku.

Składniki:

rozczyn:

30 g drożdże

1 łyżka cukru

1/5 szkl mleka

ciasto:

25 dag mąki

3 jaja

4 łyżki cukru

1/2 szkl mleka

1 łyżka oleju sojowy

sól

skórka cytrynowa

smalec do smażenia 

cukier puder do posypania

cukier waniliowy do posypania 

Sposób przygotowania:

1.Sporządzić rozczyn - drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzć letnim mlekiem, pozostawić do wyruośnięcia.

2.Jaja umyć, maką przesiać.

3.Cytrynę umyć we wrzącej wodzie, wytrzeć, otrzeć skórkę z cytryny na drobnej tarce.

4.Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem, dodac przesianą mąkę, wyrośnięty rozczyn, podgrzane mleko, sól i skórkę cytrynową.

5.Wyrabiać ciasto łyżką, dodając w małych porcjach olej, dobrze wyrobić.

6.Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na grubej tarce lub pokrajać w ćwiartki następnie w plasterki.

7.Z białek ubić sztywną pianę.

8. Ciasto lekko wymieszać z pianą i jabłkami, pozostawić do wyrośnięcia.

9.Wyrośnietę ciasto kłaść łyżką na patelnię teflonową posmarowaną olejem, smażyć powoli z obu stron.

10.Po usmażeniu posypać cukrem pudrem połączonym z cukrem waniliowym.

 

Autor: tulipan

Polecamy nasze przepisy