Racuszki z kaszy manny i mąki krupczatki mają inną strukturę niż racuszki z mąki pszennej,według mnie też mniej wpijają oleju w trakcie smażenia.Są pyszne,idealne na podwieczorek.Z przepisu wychodzi 16 sztuk.
1 szklanka mąki krupczatki
pół szklanki kaszy manny
2 jajka
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
szczypta soli
1 łyżka cukru waniliowego
około 150 ml mleka
1 jabłko
Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder do posypania
1.Jajka zmiksować z solą,cukrem waniliowym,cukrem,proszkiem do pieczenia,mąką krupczatką i kaszą manną.Następnie stopniowo wlewać mleko i miksować na ciasto o konsytencji gęstej śmietany.
2.Jabłko obrać,umyć i dokładnie osuszyć,usunąć gniazdo nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Dodać do ciasta i wymieszać.
3.Na patelni rozgrzać olej,smażyć placuszki po kilka minut z każdej strony.Usmażone osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
4.Placuszki posypać cukrem pudrem i podawać.Smacznego.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu