Smaczne racuchy z rodzynkami

Smaczne racuchy z rodzynkami

Ocena: ★

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 15

Przepis na racuchy - zawsze u mnie musi być! Uwielbiam! :) Ostatnio podobają mi się racuchy z rodzynkami. Zawsze w zwykłych racuchach czegoś mi brakowało, rodzynki są tutaj idealne. Także polecam racuchy z rodzynkami!

Składniki:

  • składniki na ciasto na racuchy:
  • 2 łyżki cukru
  • garść rodzynek
  • 2 jajka
  • półtorej szklanki mąki
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • jeśli ktoś lubi może posypać cukrem pudrem
  • składniki na rozczyn do ciasta:
  • szklanka mleka
  • łyżeczka mąki
  • łyżeczka cukru
  • 2 dkg drożdży

Sposób przygotowania:

Przepis na racuchy z rodzynkami, robię je w taki sposób:

  1. Najpierw robimy zaczyn i tak: drożdże rozcieramy w letnim mleku, dodajemy cukier, mąkę, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby rozczyn wyrósł.
  2. Teraz pora na ciasto, więc jajka ucieramy z cukrem a następnie dodajemy szczyptę soli, mąkę oraz rozczyn. 
  3. Wszystko wyrabiamy, najlepiej drewnianą łyżką (nie wiem dlaczego drewnianą, ale tak zawsze robię), aż zaczna pokazywać się pęcherzyki. Wtedy dodajemy rodzynki i jeszcze chwilę wyrabiamy. Ciasto powinno mieć konsystencję takiej gęstej śmietany. 
  4. Wtedy przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  5. Gdy już ciasto mamy wyrośnięte, rozgrzewamy na patelni tłuszcz i nakładamy łyżką porcje ciasta, które smazymy z obu stron na złoto.
  6. Najlepiej smakują od razu po usmażeniu, kto chce może posypać racuchy cukrem pudrem.

Pyszne racuchy z rodzynkami gotowe.

Smacznego!

Autor: Rumcajs

Polecamy nasze przepisy