Risotto z cukinią i suszonymi pomidorami

Risotto z cukinią i suszonymi pomidorami

Ocena: ★

4 Ocen

portions

Ilość porcji: 3

Cukinia dostępna jest teraz cały rok, więc  trzeba karmić nią rodzinkę, bo zdrowa - chcą czy nie ... Ale nie można ciągle jeść leczo czy faszerowanej. Tak więc powstało risotto ... podobno smakuje prawie jak z mięsem :)

Składniki:

250 g ryżu arborio

1 l bulionu

1 większa lub 2 mniejsze cukinie

1 słoik suszonych pomidorów w dowolnej zalewie

1 duża cebula

1-2 ząbki czosnku

2-3 łyżki oliwy

1 łyżka masła

3 łyżki posiekanej świeżej bazylii

Sposób przygotowania:

Cukinię umyć, NIE OBIERAĆ jeśli jest mała i młoda, pozbawić nasion jeśli takie są i pokroić ją w kostkę, dodać do niej rozgnieciony czosnek i zeszklić na rozgrzanej oliwie, sciągnąć z patelni tak aby zoistał na niej tłuszcz. Na tym samym tłuszczu zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i dodać do niej ryż. Smażyć kilka minut aż ryż będzie szklisty. Natsępnie dodawać porcajmi gorący bulion, często ale delikatnie mieszając. Przed dodaniem ostatniej porcji bulionu do ryżu dodać cukinię i pokrojone w paski pomidory. Dodać ostatnią porcję bulionu i dlaje delikatnie mieszać, aż do wchłonięcia płynu. Na koniec dodać łyżkę masła, ale już nie smażyć. Risotto powinno lekko rozlewać się na talerzu. Na wierzch posypać posiekaną świeżą bazylią.

Autor: Anka

Polecamy nasze przepisy