Cukinia dostępna jest teraz cały rok, więc trzeba karmić nią rodzinkę, bo zdrowa - chcą czy nie ... Ale nie można ciągle jeść leczo czy faszerowanej. Tak więc powstało risotto ... podobno smakuje prawie jak z mięsem :)
250 g ryżu arborio
1 l bulionu
1 większa lub 2 mniejsze cukinie
1 słoik suszonych pomidorów w dowolnej zalewie
1 duża cebula
1-2 ząbki czosnku
2-3 łyżki oliwy
1 łyżka masła
3 łyżki posiekanej świeżej bazylii
Cukinię umyć, NIE OBIERAĆ jeśli jest mała i młoda, pozbawić nasion jeśli takie są i pokroić ją w kostkę, dodać do niej rozgnieciony czosnek i zeszklić na rozgrzanej oliwie, sciągnąć z patelni tak aby zoistał na niej tłuszcz. Na tym samym tłuszczu zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę i dodać do niej ryż. Smażyć kilka minut aż ryż będzie szklisty. Natsępnie dodawać porcajmi gorący bulion, często ale delikatnie mieszając. Przed dodaniem ostatniej porcji bulionu do ryżu dodać cukinię i pokrojone w paski pomidory. Dodać ostatnią porcję bulionu i dlaje delikatnie mieszać, aż do wchłonięcia płynu. Na koniec dodać łyżkę masła, ale już nie smażyć. Risotto powinno lekko rozlewać się na talerzu. Na wierzch posypać posiekaną świeżą bazylią.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu