Polecamy dzisiaj:

Placki ziemniaczane przekładane sosem grzybowym

Risotto z borowikami

print Drukuj
Risotto z borowikami

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
4.8

10 ocen

Podobno risotto przywiózł Marco Polo z samych Chin. Potrawa zyskała jednak wielką popularność we Włoszech. Mówi się, że ile gospodyń, tyle przepisów na risotto. Dzisiaj proponuję zatem mój przepis na risotto z borowikami, bo risotto z grzybami jest przepyszne. :)

składniki
  • świeże borowiki - 150 g
  • ryż (np. Arborio) - 200 g
  • suszone borowiki - 10 sztuk
  • bulion - 1 litr
  • cebula - ½ główki
  • czosnek - 1 ząbek
  • masło -  5 łyżek
  • białe wino - 80 ml
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • tarty ser parmezan - 5 łyżek
  • posiekana natka pietruszki - 2 łyżki
  • sól (najlepiej morska)
sposób przygotowania

A oto mój przepis na risotto z grzybami:

  1. Suszone grzyby moczę przez kilka godzin w 1 szklance zimnej wody, po czym osuszam je papierowym ręcznikiem. Do wody z grzybów wlewam bulion, gotuję na słabym ogniu.  
  2. Cebulę i czosnek drobną kroję i wrzucam na rozgrzane na patelni 2 łyżki masła. Duszę to do miękkości nie rumieniąc, przez około 5 minut.
  3. Świeże borowiki starannie czyszczę z piasku i listków i kroję na plasterki.
  4. Pokrojone borowiki dodaję do zeszklonej cebuli  i duszę pod przykryciem przez 1 - 2 minuty, do zmięknięcia grzybów.  
  5. Borowiki wyjmuję, doprawiam solą i pieprzem, przykrywam folią i odkładam na bok.
  6. Na patelnię z masłem i cebulą wsypuję ryż, dodaję namoczone suszone grzyby, mieszam i smażę krótko na średnim ogniu.
  7. Dolewam do tego wino i gotowuję do odparowania.
  8. Następnie wlewam łyżką wazową gorący bulion i gotuję risotto na małym ogniu aż cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż.
  9. Wlewam po jednej łyżce wazowej bulionu, czekając, aż poprzednia ilość całkowicie się zredukuje. Gotuję tak przez około 15 minut.
  10. Gdy ziarna ryżu są miękkie z zewnątrz i al dente w samym środku, risotto jest gotowe.
  11. Na koniec dodaję natkę pietruszki i odłożone świeże grzyby, mieszam i zdjejmuję z ognia.
  12. Dodaję tarty parmezan i pozostałe 3 łyżki masła.
  13. Wszystko ponownie mieszam i doprawiam solą i pieprzem tak, jak lubię.

Mój przepis na risotto z borowikami nadaje się do jedzenia zaraz po przygotowaniu. Są jednak tacy, którzy twierdzą, że risotto z grzybami jest nasmaczniejsze i najbardziej aromatyczne po kilku godzinach. Sprawdźcie sami :)

Smacznego!

 

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Gwiazdka

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybierz odpowiedni ekspres do kawy. Do najlepiej ocenianych sprzętów należą modele marki DeLonghi. Nawiązują do włoskich tradycji przygotowywania doskonałego espresso, ale sprawdzą się również dla miłośników kaw z puszystą pianką!
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Gwiazdka

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji. Współpraca z takim partnerem staje się kluczowym elementem sukcesu w dziedzinie cukiernictwa, zapewniając dostęp do różnych produktów, korzystnych cen oraz wsparcia specjalistów branżowych. Dzięki temu można znacznie lepiej rozwijać swoje przedsięwzięcia, tworząc wyjątkowe i konkurencyjne wyroby cukiernicze. Aby dowiedzieć się więcej na ten temat, koniecznie przeczytaj ten artykuł!
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Gwiazdka

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Gwiazdka

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała się nawet klasycznym wyznacznikiem polskiej kuchni. Mowa tu w szczególności o tradycyjnej sałatce jarzynowej, która jest prostym i szybkim daniem na dosłownie każdą okazję! Sprawdź więc jak możesz ją przygotować i kiedy sprawdzi się ona najlepiej! Sałatka jarzynowa - klasyka gatunku, którą może przygotować każdy! Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki jarzynowej?Sałatka jarzynowa składa się głównie ze świeżych warzyw oraz przypraw, które nadają jej charakterystycznegosmaku.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!