Risotto z łososiem i zielonym groszkiem

Risotto z łososiem i zielonym groszkiem

Ocena: ★

5 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Niezwykle popularna potrawa, w moim wykonaniu z dzikim ryżem oraz niezwykle zdrowymi, bogatymi w witaminy i inne składniki dodatkami, takimi jak zielony groszek i łosoś. Bardzo fajny pomysł na szybki, sycący
i energetyczny obiad.

Składniki:

 200g dzikiego ryżu

200g mrożonego zielonego groszku

350g fileta z łososia

1 duży por

2 ząbki czosnku

1 duża cebula

oliwa

pieprz

sól

1 cytryna

1 łyżeczka tymianku

1 pęczek natki z pietruszki

1 litr bulionu drobiowego

1 łyżeczka Vegety o smaku kurczaka

Sposób przygotowania:

1. Filet z łososia skropić z sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 

25 minut. Po tym czasie pokroić na małe kawałki.

2. Groszek wrzucić do osolonego wrzątku i gotować około 3-4 minuty.

3. Por, cebulę drobno posiekać, podsmażyć na oliwie, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz tymianek. Smażyć całość około 5 minut. Po tym czasie dodać ryż, podlać bulionem wymieszanym z vegetą i całość gotować cały czas podlewając bulionem aż do momentu gdy ryż będzie gotowy.

3. Łososia i groszek dodać do ryżu, skropić sokiem
z cytryny, a następnie posypać drobno posiekaną natką z pietruszki.
Całość wymieszać.

Autor: EwelinaP

Polecamy nasze przepisy