Risotto z warzywami
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
2 Ocen
Ilość porcji: 4
Kremowe pyszne risotto, do którego można wykorzystać pozostały z poprzedniego dnia rosół i warzywa z rosołu. Bardzo smaczne i zdrowe, na pewno posmakuje każdemu łakomczuchowi. Polecam przepis na risotto z warzywami!
Składniki:
- 2 torebki ryżu (najlepiej arborio)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- olej
- kawałek kalafiora
- kawałek brokuła
- pół papryki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- ok. 1 litra rosołu
- sól
- pieprz
- czosnek
- papryka ostra
- ser żółty
Sposób przygotowania:
Przepis na risotto z warzywami w kilku krokach:
- Cebulę pokroic w kostkę i podsmażyć na oleju, nastepnie dodać pokrojone ząbki czosnku i smażyć jeszcze przez chwilę.
- Ryż wsypać na patelnię i smażyć razem z cebulą i czosnkiem ok. 1 minuty. Po tym czasie zalać wszystko 1 chochlą rosołu i gotować, aż ryż wchłonie rosół.
- Kalafiora i brokuła podzielić na różyczki, paprykę pokroić w niewielkie paski, marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach (lub pokroić w cienkie plasterki - ja miałam marchewkę i pietruszkę z rosołu więc pokroiłam w plasterki grubsze). Wszystko wrzucić do ryżu i zalać nastepną chochlą rosołu.
- Ryż z warzywami dusić i dolewać po trochu rosołu, aż ryż będzie miękki.
- Gotowe risotto posypać startym żółtym serem.
Risotto gotowe - smacznego!
# Tagi:
Autor: AgnieszkaW
Polecamy również
Risotto z warzywami
Kremowe pyszne risotto, do którego można wykorzystać pozostały z poprzedniego dnia rosół i warzywa z rosoł...Risotto z warzywami i kiełbasą
Przepis na risotto zdecydowanie często gości u mnie w domu, bo ta jednogarnkowa potrawa nie dość, że szybka, to przepis...Zobacz więcej przepisów na: