Risotto z warzywami

Risotto z warzywami

Ocena: ★

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Kremowe pyszne risotto, do którego można wykorzystać pozostały z poprzedniego dnia rosół i warzywa z rosołu. Bardzo smaczne i zdrowe, na pewno posmakuje każdemu łakomczuchowi. Polecam przepis na risotto z warzywami!

Składniki:

  • 2 torebki ryżu (najlepiej arborio)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • kawałek kalafiora
  • kawałek brokuła
  • pół papryki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • ok. 1 litra rosołu
  • sól
  • pieprz 
  • czosnek
  • papryka ostra
  • ser żółty

Sposób przygotowania:

Przepis na risotto z warzywami w kilku krokach:

  1. Cebulę pokroic w kostkę i podsmażyć na oleju, nastepnie dodać pokrojone ząbki czosnku i smażyć jeszcze przez chwilę. 
  2. Ryż wsypać na patelnię i smażyć razem z cebulą i czosnkiem ok. 1 minuty. Po tym czasie zalać wszystko 1 chochlą rosołu i gotować, aż ryż wchłonie rosół.
  3. Kalafiora i brokuła podzielić na różyczki, paprykę pokroić w niewielkie paski, marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach (lub pokroić w cienkie plasterki - ja miałam marchewkę i pietruszkę z rosołu więc pokroiłam w plasterki grubsze). Wszystko wrzucić do ryżu i zalać nastepną chochlą rosołu. 
  4. Ryż z warzywami dusić i dolewać po trochu rosołu, aż ryż będzie miękki.
  5. Gotowe risotto posypać startym żółtym serem.

Risotto gotowe - smacznego!

Autor: AgnieszkaW

Polecamy nasze przepisy