Rogale drożdżowe z twarogiem

Rogale drożdżowe z twarogiem

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

rewelacyjne rogaliki z twarogiem, puszyste i mięciutkie

Składniki:

drożdze 50 gram

mleko 1/3 szklanki

masło 100 gram

cukier 1/2 szklanki

jajka 3 sztuki

mąka 3 szkalnki

twaróg

Sposób przygotowania:

  • drożdże rozkruszam z dodatkiem ciepłego mleka 1/3 szklanki i łyżeczki cukru.odstawiam aż do wyrośnięcia
  • masło ozpuszczam w rondelku
  • jajka ubijam z cukrem ( może być cukier puder)
  • na blat przesiewam mąkę,dodaję wyrośnięty rozczyn ,ubite jajka ,1/2 szklanki ciepłego mleka,wyrabiam aż ciasto będzie odchodziło od ręki,dodaję po troszku rozpuszczone masło
  • jeszcze przez chwilę wyrabiam do połączenia się masła z ciastem
  • odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce
  • w tym czasie w miseczce rozkruszam twaróg dodaję 2 łyżki cukru pudru i 2 łyżki gęstej śmietany
  • z masy formuję kulki wielkości orzecha włoskiego
  • gdy ciasto wyrośnie przekładam na blat podsypany mąką, ciasto dzielę na 4 części
  • każdą  część rozwałkować na prostokąt, przeciąć wzdłuż dłuższego boku na 2 części. pasek pokroić na 12 trójkątów, na każdy trójkąt układać po kulce twarogu i zawijać
  • układać na blaszce posmarowanej tłuszczem ,i odstawić na 15 minut ,w tym czasie rozgrzać piekarnik do temp.190 stopni, rogale piec 15 -20 minut
  • zimne posypać cukrem pudrem

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy