Polecamy dzisiaj:

Bigos z młodej kapusty

Rogale z nadzieniem orzechowym i lukrem

print Drukuj
Rogale z nadzieniem orzechowym i lukrem

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 30
Ocena:
5.0

1 ocena

Pyszne i najlepsze rogale z nadzieniem orzechowym i lukrem. Trochę czasu trzeba poświęcić żeby je przygotować, ale warto. Polecam:)

składniki

Rozczyn:

 

  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 10 dag świeżych drożdży

 

Ciasto:

  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 kg mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 15 dag masła
  •  
  • Nadzienie:
  • 30 dag orzechów włoskich
  • pół szklanki gorącego mleka
  • cukier trzcinowy do smaku
  •  
  • Lukier:
  • około 1 szklanka cukru pudru
  • 1 białko

 

Dodatkowo:

  • orzechy włoskie do dekoracji
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
sposób przygotowania

Przepis na rogale z nadzieniem orzechowym i lukrem:

  1. Rozczyn: Drożdże rozcieram z cukrem, mlekiem i mąką. Przykrywam ściereczką i odstawiam na pół godziny w ciepłe miejsce żeby wyrosły.
  2. Ciasto: Jajka ucieram z cukrem, masło roztapiam i lekko studzę. Do mąki dodaję jajka, rozczyn, masło i stopniowo wlewając ciepłe mleko zagniatam mięciutkie ciasto. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce, żeby wyrosło, tak na około półtorej godziny.
  3. Nadzienie: Orzechy miksuję blenderem, dodaję lukier i stopniowo gorące mleko, dokładnie mieszam. Może tak wyjść, że nie będzie potrzeby zużyć całe mleko, nadzienie nie powinno być zbyt rzadkie.
  4. Gdy ciasto wyrośnie wałkuję je na posypanej mąką stolnicy, kroję trójkąty, nakładam nadzienie i zawijam formując rogale. Układam je na blasze i piekę do zrumienienia w temperatudze 180 stopni przez około pół godziny.
  5. Lukier: Cukier ucieram z białkiem przez kilka minut, aż będzie miał odpowiednią konsystencję. Cukier dodaję stopniowo.
  6. Gotowym lukrem polewam rogale, posypuję drobno pokrojonymi orzechami i odstawiam do zastygnięcia lukru.

Po tym czasie rogale z nadzieniem orzechowym i lukrem podaję i życzę smacznego.

 

Ocena:
5.0
Liczba porcji 30
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Jak zrobić ciasto bananowe
Gwiazdka

Jak zrobić ciasto bananowe

Jak zrobić ciasto bananowe? Bardzo łatwo, sprawdźcie ten prosty przepis na ciasto bananowe. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!