Rogale z nadzieniem orzechowym i lukrem

Rogale z nadzieniem orzechowym i lukrem

Ocena:

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 30

Pyszne i najlepsze rogale z nadzieniem orzechowym i lukrem. Trochę czasu trzeba poświęcić żeby je przygotować, ale warto. Polecam:)

Składniki:

Rozczyn:

 

  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 10 dag świeżych drożdży

 

Ciasto:

  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 kg mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 15 dag masła
  •  
  • Nadzienie:
  • 30 dag orzechów włoskich
  • pół szklanki gorącego mleka
  • cukier trzcinowy do smaku
  •  
  • Lukier:
  • około 1 szklanka cukru pudru
  • 1 białko

 

Dodatkowo:

  • orzechy włoskie do dekoracji
  • mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

Przepis na rogale z nadzieniem orzechowym i lukrem:

  1. Rozczyn: Drożdże rozcieram z cukrem, mlekiem i mąką. Przykrywam ściereczką i odstawiam na pół godziny w ciepłe miejsce żeby wyrosły.
  2. Ciasto: Jajka ucieram z cukrem, masło roztapiam i lekko studzę. Do mąki dodaję jajka, rozczyn, masło i stopniowo wlewając ciepłe mleko zagniatam mięciutkie ciasto. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce, żeby wyrosło, tak na około półtorej godziny.
  3. Nadzienie: Orzechy miksuję blenderem, dodaję lukier i stopniowo gorące mleko, dokładnie mieszam. Może tak wyjść, że nie będzie potrzeby zużyć całe mleko, nadzienie nie powinno być zbyt rzadkie.
  4. Gdy ciasto wyrośnie wałkuję je na posypanej mąką stolnicy, kroję trójkąty, nakładam nadzienie i zawijam formując rogale. Układam je na blasze i piekę do zrumienienia w temperatudze 180 stopni przez około pół godziny.
  5. Lukier: Cukier ucieram z białkiem przez kilka minut, aż będzie miał odpowiednią konsystencję. Cukier dodaję stopniowo.
  6. Gotowym lukrem polewam rogale, posypuję drobno pokrojonymi orzechami i odstawiam do zastygnięcia lukru.

Po tym czasie rogale z nadzieniem orzechowym i lukrem podaję i życzę smacznego.

 

Autor: babeczka35

Polecamy również

rogaliki-z-konfitura-z-czarnej-porzeczki

Rogaliki z konfiturą z czarnej porzeczki

Gdy za oknem zimno, chętnie sięgam po ciasto francuskie i robię rogaliki z konfiturą z czarnej porzeczki, konfitura oczy...
rogaliki-maslano-francuskie-z-nadzieniem-makowym

Rogaliki maślano-francuskie z nadzieniem makowym

Sprawdzony przepis na tradycyjne rogale świętomarcińskie. Tradycyjnie rogale marcińskie piekę 11 listopada, pracochłonne...
rogaliki-drozdzowe3

Rogaliki drożdżowe

Sprawdzony przepis na pyszne rogaliki drozdżowe z czekoladą. Wspaniałe rogaliki idealne do kawy.
rogaliki-z-makiem

Rogaliki z makiem

Alternatywa dla makowca
kruche-rogaliki

Kruche rogaliki

Sprawdzony przepis na rogaliki, pyszne, a swoją kruchość rogaliki zawdzieczają dodaniu mąki krupczatki oraz kwaśnej śmi...

Zobacz więcej przepisów na:

Rogaliki

chefs hat

Ostatnio dodane

warszawa-stawia-na-zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
jak-zrobic-kluski-na-parze

Jak zrobić kluski na parze

Oto  jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam   p...
ekspresy-cisnieniowe-de-longhi-domowa-kawiarnia-w-zasiegu-reki

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
hurtownia-cukiernicza-miejsce-dzieki-ktoremu-stworzysz-unikatowe-wypieki

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
pyszne-zawijance-z-rodzynkami

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
salatka-jarzynowa-proste-i-szybkie-danie-na-kazda-okazje

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała...

Polecamy nasze przepisy