Polecamy dzisiaj:

Żurek wielkanocny

Rogaliki maślano-francuskie z nadzieniem makowym

print Drukuj
Rogaliki maślano-francuskie z nadzieniem makowym

joanna1974

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
5.0

1 ocena

Sprawdzony przepis na tradycyjne rogale świętomarcińskie. Tradycyjnie rogale marcińskie piekę 11 listopada, pracochłonne ale warte poświeconego czasu.

składniki
  • drożdże 30 gram 
  • mąka 500 gram 
  • mleko 250 ml 
  • żółtka 4 sztuki 
  • cukier 1/2 szklanki 
  • masło 200 gram 
  • masło stopione 50 gram
  • masa:
  • mak niebieski 200 gram
  • cukier 1/2 szklanki 
  • białka 2 sztuki 
  • orzechy włoskie drobno posiekane 1/2 szklanki
sposób przygotowania

Sprawdzony przepis na tradycyjne rogale świętomarcińskie w kilku krokach:

  1. Najpierw robimy masę: mak zalać wrzącą wodą, przykryć na około 30 minut, następnie przełożyć na sitko i zmielić dwa razy.
  2. Do zmielonego maku dodajemy cukier oraz posiekane drobno orzechy, białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy makowej.
  3. Teraz pora na ciasto: drożdże musimy pokruszyć i wymieszać z łyżką cukru i mąki oraz 1/2 szklanki letniego mleka, odstawiamy na ok. 10 -15 minut.
  4. Mąkę trzeba przesiać na stolnicę, cukier utrzeć z żółtkami, 50 g masła stopić. Do mąki wlać rozczyn, resztę mleka, żółtka, wyrabiać kilka minut a następnie wlewać partiami letnie masło i wyrabiać dalej. Odstawić na ok.1 godz.
  5. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, lekko rozwałkować na prostokąt,  2/3 powierzchni posmarować miękkim masłem, ciasto złożyć na 3 części najpierw zaginając do środka część bez masła a potem drugi koniec z masłem, obrócić o 90 stopni i rozwałkować jeszcze raz na prostokąt takiej wielkości jak przed złożeniem, ponownie złożyć na 3 części.
  6. Ciasto szczelnie zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę, po godzinie ciasto wyjąć, ponownie rozwałkować na prostokąt, złożyć i na godzinę do chłodzenia, tak postępuję jeszcze dwa razy.
  7. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na prostokąt, pokroić na trójkąty i na każdy nałożyć porcję masy. Treaz trzeba zwijać, przed pieczeniem posmarować jajkiem i wstawić do piekarnika.
  8. Piec przez 5 minut w temperaturze 220ºC. Obniżyć temperaturę do 190ºC i piec dalej przez 10 minut.
  9. Po upieczeniu rogale marcińskie polukrować i posypać posiekanymi orzechami.

Pyszne rogale świętomarcińskie gotowe.

Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Gwiazdka

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybierz odpowiedni ekspres do kawy. Do najlepiej ocenianych sprzętów należą modele marki DeLonghi. Nawiązują do włoskich tradycji przygotowywania doskonałego espresso, ale sprawdzą się również dla miłośników kaw z puszystą pianką!
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Gwiazdka

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji. Współpraca z takim partnerem staje się kluczowym elementem sukcesu w dziedzinie cukiernictwa, zapewniając dostęp do różnych produktów, korzystnych cen oraz wsparcia specjalistów branżowych. Dzięki temu można znacznie lepiej rozwijać swoje przedsięwzięcia, tworząc wyjątkowe i konkurencyjne wyroby cukiernicze. Aby dowiedzieć się więcej na ten temat, koniecznie przeczytaj ten artykuł!
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Gwiazdka

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Gwiazdka

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała się nawet klasycznym wyznacznikiem polskiej kuchni. Mowa tu w szczególności o tradycyjnej sałatce jarzynowej, która jest prostym i szybkim daniem na dosłownie każdą okazję! Sprawdź więc jak możesz ją przygotować i kiedy sprawdzi się ona najlepiej! Sałatka jarzynowa - klasyka gatunku, którą może przygotować każdy! Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki jarzynowej?Sałatka jarzynowa składa się głównie ze świeżych warzyw oraz przypraw, które nadają jej charakterystycznegosmaku.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!