Rogaliki z kokosowym nadzieniem

Rogaliki z kokosowym nadzieniem

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Bardzo pyszne rogaliki, idealne na podwieczorek. Polecam ten sprawdzony przepis na drożdżowe rogaliki.

Składniki:

  • Składniki na rozczyn:
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki tortowej
  • 5 dag świeżych drożdży
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • Składniki na ciasto:
  • pół kilo mąki tortowej
  • 5 dag masła
  • 1 cukier waniliowy
  • pół szklanki cukru
  • 2 jajka
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • Nadzienie:
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 20 dag wiórek kokosowych
  • 1 szklanka mleka
  • pół szklanki cukru
  •  
  • Dodatkowo:
  • mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

Sprawdzony przepis na drożdżowe rogaliki:

  1. Przygotowuję rozczyn: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą rozcieram. Przykrywam ściereczką i odstawiam na pół godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Wykonuję ciasto: Jajka ucieram z cukrami na puszystą masę. Masło roztapiam i studzę. Do mąki dodaję rozczyn, utarte jajka, masło i stoniowo wlewając ciepłe mleko zagniatam mięciutkie ciasto. Przykrywam ściereczką i odstawiam na półtorej godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. W tym czasie gdy ciasto rośnie wykonuję nadzienie: mąkę mieszam z wiórkami, mleko zagotowuję z cukrem, wsypuję wiórki i mieszam energicznie i gotuję do zgęstnienia. Nadzienie studzę.
  4. Ciasto wałkuję na posypanej mąką stolnicy, kroję w trójkąty, nakładam porcję nadzienia i zawijam formując rogaliki. Rogaliki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekę około pół godziny w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
  5. Upieczone rogaliki studzę i podaję.

Życzę smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy