Rogaliki

Rogaliki

Ocena:

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

bardzo proste rogaliki , ja użyłam do nadziewania powideł , polecam również z nutellą lub dżemem

Składniki:

mąka 0,5 kg.
margaryna 1 kostka
żółtka 3 sztuki
powidła
kwaśna śmietana w/g uznania
cukier wanilinowy 1 opakowanie

 

Sposób przygotowania:

  1. posiekać margarynę z mąką ,dodać żółtka i cukier  i tyle kwaśnej śmietany aby zagnieść ciasto
  2. zawinąć w folię i schować do lodówki na 1 godz.
  3. ciasto rozwałkować na prostokąt  ,wycinać trójkąty smarować powidłami  zwijać w rogalik
  4. piec  w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy