Półfrancuskie roladki z białym serem i rodzynkami.

Półfrancuskie roladki z białym serem i rodzynkami.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Zapraszam na bardzo pyszne roladki. Możemy je upiec gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Nie wymagają dużo pracy, a możemy cieszyć się pysznym smakiem.

Składniki:

Ciasto:

1 jajko

1 szklanka mąki tortowej

10 dag masła lub margaryny

2 łyżki śmietany 12 %

 

Masa serowa:

1 jajko

30 dag sera białego

1 budyń waniliowy

1 cukier waniliowy

cukier puder do smaku - tak około 2-3 łyżki

10 dag rodzynek

5 dag masła lub margaryny

 

Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

1. Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na pół godziny do schłodzenia.

2. Masa serowa: Wszystkie składniki na masę serową ( oprócz rodzynek ) dokładnie ze sobą utrzeć z cukrem pudrem według uznania. Na koniec wsypać rodzynki i wymieszać.

3. Schłodzone ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 40 cm. Na cieście rozsmarować równomiernie masę serową.

4. Następnie zwinąć roladę i pokroić w dość grube plastry.

5. Roladki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec do zrumienienia w temperaturze 180 minut przez około 35 minut.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy