Półfrancuskie roladki z białym serem i rodzynkami.
Ocena: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
0 Ocen
Ilość porcji: 12
Zapraszam na bardzo pyszne roladki. Możemy je upiec gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Nie wymagają dużo pracy, a możemy cieszyć się pysznym smakiem.
Składniki:
Ciasto:
1 jajko
1 szklanka mąki tortowej
10 dag masła lub margaryny
2 łyżki śmietany 12 %
Masa serowa:
1 jajko
30 dag sera białego
1 budyń waniliowy
1 cukier waniliowy
cukier puder do smaku - tak około 2-3 łyżki
10 dag rodzynek
5 dag masła lub margaryny
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Sposób przygotowania:
1. Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na pół godziny do schłodzenia.
2. Masa serowa: Wszystkie składniki na masę serową ( oprócz rodzynek ) dokładnie ze sobą utrzeć z cukrem pudrem według uznania. Na koniec wsypać rodzynki i wymieszać.
3. Schłodzone ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 40 cm. Na cieście rozsmarować równomiernie masę serową.
4. Następnie zwinąć roladę i pokroić w dość grube plastry.
5. Roladki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec do zrumienienia w temperaturze 180 minut przez około 35 minut.
Autor: babeczka35
Polecamy również
rolada serowa
rolada serowa na szybko do kawkiSerowo-paprykowa rolada
Pyszna rolada, kolorowa, świetna na kanapki. Ładnie prezentuje się na stole :) gorąco polecamy, u nas każdy się nią zaja...Serowa rolada nadziewana pieczarkami, porem i kurczakiem
Rolada serowa to mocno serowa, bardzo smaczna propozycja zarówno dania obiadowego jak i zimnej przekąski. Idealn...Półfrancuskie roladki z białym serem i rodzynkami.
Zapraszam na bardzo pyszne roladki. Możemy je upiec gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Nie wymagają dużo pracy, a możemy...Zobacz więcej przepisów na: