Polecamy dzisiaj:

Faworki czyli przepis na chrusty

Rolada szpinakowa z łososiem

print Drukuj
Rolada szpinakowa z łososiem

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 10
Ocena:
3.6

205 ocen

Rolada szpinakowa z łososiem to danie, które w ostatnim czasie bije rekordy popularności. Nie co się dziwić przygotowanie rolady szpinakowej z łososiem jest bardzo proste, a podana w plasterkach na półmisku wygląda bardzo wykwitnie... Zdrowe dodatki rolady szpinakowej z łososiem, takie jak szpinak, łosoś, ricotta to prawdziwa skarbnica wapnia, żelaza i kwasów omega 3. Bardzo zdrowe i smaczne danie! Polecam :)

składniki
  • Mrożony szpinak liściasty 300g
  • Jajka 3 sztuki
  • Łosoś wędzony 200g
  • Ricotta 1 opakowanie
  • Czosnek 2 ząbki
  • Gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
  • Sól 1/2 łyżeczki
  • Pieprz 1/2 łyżeczki
  • Świeży koperek łyżka
sposób przygotowania

Oto przepis na roladę szpinakową z łososiem

  1. Nagrzać piekarnik do 180 stopni
  2. Żółtka oddzielić od białek
  3. Szpinak zmiksować z czosnkiem, żółtkami, solą, pieprzem i gałką muszkatołową
  4. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli
  5. Delikatnie wymieszać pianę z białek z masą szpinakową
  6. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i wylać na nią masę szpinakową - rozsmarować na całej powierzchni, tak by utworzył się dość duży prostokąt
  7. Piec 15 minut ( w temperaturze 180°C)
  8. Po upieczeniu, ciasto zostawić na 5 minut do ostygnięcia, a następnie obrócić je na stole i zdjąć papier do pieczenia
  9. Ricottę wymieszać z posiekanym koperkiem; ewentualnie doprawić do smaku, np. chrzanem
  10. Doprawioną ricottę rozsmarować na upieczonym cieście szpinakowym.
  11. Na serku poukładać plastry wędzonego łososia
  12. Całość delikatnie i ścisło zrolować - zawinąć w folię aluminiową i wstawić na godzinę do lodówki

Kroić roladę szpinakową na plastry grubości 1,5 cm, smacznego :)

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!