Polecamy dzisiaj:

Faworki czyli przepis na chrusty

Rolada szpinakowa z mozarellą

print Drukuj
Rolada szpinakowa z mozarellą

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 10
Ocena:
3.5

18 ocen

Rolada szpinakowa najczęściej podawana jest jako przystawka na zimno; tym razem przedstawiamy przepis na roladę szpinakową w wersji na ciepło.... Mozarella pod wpływem ciepła cudownie się rozpływa, tworząc bardzo oryginalne, zdrowe i smaczne danie. Mozarella w porównaniu z twardym serem żółtym, na 100g zawiera o 10g mniej tłuszczu i w ten prosty sposób ograniczamy kaloryczność rolady szpinakowej z mozarellą aż o 230 kcal :)

składniki
  • Szpinak mrożony (rozdrobniony) 450 g
  • Mozzarella 2 kulki
  • Jajka 4 sztuki
  • Sól morska i pieprz
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
  • Imbir 1/4 łyżeczki
  • Papryka 1 sztuka

 

sposób przygotowania

Aby przygotować roladę szpinakową z mozarellą należy:

  1. Piekarnik nagrzać do 180 st. 
  2. Mrożony szpinak wrzucić na patelnię i podgrzewać dopóki nie będzie całkowicie rozmrożony, następnie odstawić do przestudzenia.
  3. Szpinak doprawić solą, pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, imbirem i gałką
  4. Białka oddzielić od żółtek - żółtka dokładnie wymieszać z zimnym szpinakiem
  5. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli
  6. Do szpinaku dodać ubitą pianę z białek i ponownie delikatnie wymieszać
  7. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia
  8. Uzyskaną masę równo rozłożyć na przygotowanej blaszce 
  9. Piec przez 15 minut
  10. Mozzarellę pokroić w plastry lub zetrzeć na tarce
  11. Na gotowe ciasto wyłożyć mozzarellę pozostawiając wolne miejsce po bokach
  12. Wzdłuż krótszego końca ułożyć paski papryki
  13. Rolować od końca na którym zostały ułożone paseczki papryki
  14. Piec 10 minut w 180°C

Podawać na ciepło!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!