Roladki drobiowe zapiekane w sosie porowym

Roladki drobiowe zapiekane w sosie porowym

Ocena: ★

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Roladki najbardziej smakują podawane z ryżem i surówką. Polecam Roladki drobiowe zapiekane w sosie porowym z takimi własnie dodatkami.

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka

sos:

  • 1 por
  • 1 szklanka mleka
  • łyżka masła
  • łyżeczka mąki
  • sól
  • pieprz

nadzienie:

  • 150 g szpinaku mrożonego w kostce
  • 100 g twarogu
  • kilka orzechów włoskich
  • sól
  • pieprz
  • odrobina masła

dodatkowo:

  • garść mrożonej zielonej fasolki (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Przepis na roladki drobiowe zapiekane w sosie porowym:

  1. Z piersi kurczaka wycinamy 4 porcje. Zbijamy mięso jak na kotlety. Posypujemy lekko z obu stron solą i pieprzem (niedużo, ponieważ przyprawiać będziemy farsz i sos). Odstawiamy.
  2. Nadzienie: Na patelni z odrobiną masła rozmrażamy szpinak, odparowujemy. Dodajemy twaróg i orzechy włoskie. Smażymy niedługo, dobrze rozdrabniając twaróg. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do ostygnięcia.
  3. Sos porowy: Por kroimy na cienkie plasterki. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy por i podsmażamy kilka minut. Wsypujemy mąkę i lekko zrumieniamy. Wlewamy mleko i cały czas mieszając zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Na piersi rozkładamy farsz, zawijamy w roladkę i spinamy wykałaczką.
  5. Do naczynia do zapiekania wkładamy na dno trochę fasolki szparagowej. Na fasolce kładziemy roladki i polewamy sosem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, Pieczemy ok. 40 minut.

Roladki drobiowe zapiekane w sosie porowym gotowe. Smacznego.

Autor: marta625

Polecamy nasze przepisy