Rożki z kabanosem i serem żółtym.
Ocena: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
0 Ocen
Ilość porcji: 8
Rożki z serem i kabanosem możemy upiec na przekąskę. Smakują zarówno na zimno jak i gorące zaraz po upieczeniu. Jezeli lubimy to przed podaniem możemy je udekorować ketchupem. Polecam ten pyszny przepis.
Składniki:
Ciasto:
1 jajko
półtorej szklanki mąki pszennej
2 łyżki oleju
szczypta soli
ciepła woda ( kilka łyżek )
Farsz:
10 dag kabanosów
10 dag sera żółtego
papryka słodka mielona
rozmaryn suszony
zioła prowansalskie
Dodatkowo:
olej do posmarowania
mąka pszenna do posypabia stolnicy
papryka słodka mielona do posypania
Sposób przygotowania:
1. Wykonać ciasto: Z podanych składników stopniowo wlewając ciepłą wodę zagnieść ciasto.
2. Przygotowac farsz: Kabanosy pokroić w małą kosteczkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kabanosy i ser wymieszać, przyprawić według uznania suszonym rozmarynem, papryką i ziołami prowansalskimi.
3. Ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy, kroić kwadraty, na każdy nakładać porcję farszu i składać, zlepiając brzegi, tak, żeby powstał trójkąt.
4. Przygotowane rożki smarować olejem i posypywać papryką mieloną.
5. Układać na blaszce do pieczenia.
6. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia.