Rożki z kabanosem i serem żółtym.

Rożki z kabanosem i serem żółtym.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Rożki z serem i kabanosem możemy upiec na przekąskę. Smakują zarówno na zimno jak i gorące zaraz po upieczeniu. Jezeli lubimy to przed podaniem możemy je udekorować ketchupem. Polecam ten pyszny przepis.

Składniki:

Ciasto:

1 jajko

półtorej szklanki mąki pszennej

2 łyżki oleju

szczypta soli

ciepła woda ( kilka łyżek )

 

Farsz:

10 dag kabanosów

10 dag sera żółtego

papryka słodka mielona

rozmaryn suszony

zioła prowansalskie

 

Dodatkowo:

olej do posmarowania

mąka pszenna do posypabia stolnicy

papryka słodka mielona do posypania

 

Sposób przygotowania:

1. Wykonać ciasto: Z podanych składników stopniowo wlewając ciepłą wodę zagnieść ciasto.

2. Przygotowac farsz: Kabanosy pokroić w małą kosteczkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kabanosy i ser wymieszać, przyprawić według uznania suszonym rozmarynem, papryką i ziołami prowansalskimi.

3. Ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy, kroić kwadraty, na każdy nakładać porcję farszu i składać, zlepiając brzegi, tak, żeby powstał trójkąt.

4. Przygotowane rożki smarować olejem i posypywać papryką mieloną.

5. Układać na blaszce do pieczenia.

6. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia.

 

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy