Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Drożdżowe rurki z truskawkowo - śmietanowym kremem.

print Drukuj
Drożdżowe rurki z truskawkowo - śmietanowym kremem.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 38
Ocena:
5.0

1 ocena

Te rureczki są po prostu pyszne, rozpływają się w ustach. Zapewniam, że nie można poprzestać na jednej. Pomimo, że ciasto jest drożdżowe to jest ono lekko kruche, i do tego ta pyszna skorupka z cukru...lekko kwaśny krem. Pysznie...zapraszam:)

składniki

Ciasto:

2 łyżki cukru

5 dag świeżych drożdży

3 szklanki mąki tortowej

25 dag masła lub margaryny

pół szklanki śmietany 12 %

1 żółtko

1 całe jajko

 

Krem:

około 30 dag świeżych truskawek

1 szklanka śmietany kremówki 30 %

ewentualnie cukier puder do smaku

 

Dodatkowe składniki:

1 białko

mąka pszenna do posypania stolnicy

odrobina oleju

około pół szklanki cukru

sposób przygotowania

1. Ciasto: Drożdże należy dokładnie rozetrzeć z cukrem i śmietaną. Masło lub margarynę posiekać z mąką, następnie rozcierać opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Następnie do mąki dać roztarte drożdże, żółtko i jajko. Zagnieść ciasto.

2. Formowanie rurek: Metalowe foremki do pieczenia rurek za pomocą pędzelka posmarować olejem. Następnie ciasto wałkować dość cienko na posypanej mąką stolnicy, kroić nożem w długie około dwu-centymetrowe pasy i owijać nimi spiralnie przygotowane foremki. Białko należy lekko roztrzepać widelcem, a cukier wysypać na talerzyk. Następnie smarować białkiem za pomocą pędzelka z wierzchu zawinięte rurki i obtaczać je w cukrze.

3. Pieczenie: Tak przygotowane rurki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia cukrem do góry. Piec w temperaturze 180 stopni przez tak około 30 minut do zrumienienia. Gorące od razu zdejmować z foremek i dobrze wystudzić.

4. Napełnianie: Truskawki należy umyć, usunąć szypułki i dokładnie osuszyć, następnie zmiksować je blenderem na gładki mus i odmierzyć 200 ml. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, dodać odmierzony mus z truskawek i dokładnie ubić, można dodać cukru pudru według uznania. Tak przygotowanym kremem za pomocą szprycy napełniać wystudzone rurki.

5. Podawać i smacznego. Z tego przepisu wychodzi około 38 sztuk pysznych rurek.

Ocena:
5.0
Liczba porcji 38
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!