Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Rurki z kremem jagodowo - śmietankowym

print Drukuj
Rurki z kremem jagodowo - śmietankowym

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 40
Ocena:
5.0

2 oceny

Takie rurki z kremem jagodowo - śmietankowym są bardzo pyszne, idealne na podwieczorek. Wprost rozpływają się w ustach. Kruche ciasto i pyszny śmietankowy krem z owocami to najlepsze połączenie. Polecam przepis.

składniki

Ciasto:

  • 25 dag masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 50 dag mąki tortowej
  • 1 szklanka śmietany 12 %

 

Krem:

  • 1 szklanka borówek leśnych
  • 330 ml śmietanki kremówki 30 %
  • cukier puder do smaku

 

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia rurek
  • 1 - 2 łyżki oleju
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
sposób przygotowania

Przepis na rurki z kremem jagodowo - śmietankowym:

  1. Ciasto: Z podanych składników należy zagnieść ciasto, następnie uformować z niego kulę i włożyć na 1 godzinę do lodówki do schłodzenia.
  2. Pieczenie: Metalowe foremki do pieczenia rurek za pomocą pędzelka należy posmarować olejem ( ale tylko za pierwszym razem ). Następnie schłodzone ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy na prostokąt, następnie kroić paseczki o około 2 - 3 cm szerokości. Paseczkami ciasta owijać posmarowane foremki i układać je na blasze ( bez papieru ). Następnie piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone rurki zdjąć z foremek dokładnie wystudzić.
  3. Wykonanie kremu: Borówki umyć i dokładnie osuszyć, następnie zmiksować blenderem na gładki mus. Następnie odmierzyć około 200 ml musu. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno, następnie dodać mus i cukier puder do smaku, całość dokładnie ubić.
  4. Gotowym kremem napełniać wystudzone rurki (najlepiej napełniać rękawem cukierniczym).

Rurki z kremem jagodowo - śmietankowym oprószyć cukrem pudrem i podawać. Życzę smacznego.

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!