Polecamy dzisiaj:

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Rurki z kremem jagodowo - śmietankowym

print Drukuj
Rurki z kremem jagodowo - śmietankowym

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 40
Ocena:
5.0

2 oceny

Takie rurki z kremem jagodowo - śmietankowym są bardzo pyszne, idealne na podwieczorek. Wprost rozpływają się w ustach. Kruche ciasto i pyszny śmietankowy krem z owocami to najlepsze połączenie. Polecam przepis.

składniki

Ciasto:

  • 25 dag masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 50 dag mąki tortowej
  • 1 szklanka śmietany 12 %

 

Krem:

  • 1 szklanka borówek leśnych
  • 330 ml śmietanki kremówki 30 %
  • cukier puder do smaku

 

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia rurek
  • 1 - 2 łyżki oleju
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
sposób przygotowania

Przepis na rurki z kremem jagodowo - śmietankowym:

  1. Ciasto: Z podanych składników należy zagnieść ciasto, następnie uformować z niego kulę i włożyć na 1 godzinę do lodówki do schłodzenia.
  2. Pieczenie: Metalowe foremki do pieczenia rurek za pomocą pędzelka należy posmarować olejem ( ale tylko za pierwszym razem ). Następnie schłodzone ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy na prostokąt, następnie kroić paseczki o około 2 - 3 cm szerokości. Paseczkami ciasta owijać posmarowane foremki i układać je na blasze ( bez papieru ). Następnie piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone rurki zdjąć z foremek dokładnie wystudzić.
  3. Wykonanie kremu: Borówki umyć i dokładnie osuszyć, następnie zmiksować blenderem na gładki mus. Następnie odmierzyć około 200 ml musu. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno, następnie dodać mus i cukier puder do smaku, całość dokładnie ubić.
  4. Gotowym kremem napełniać wystudzone rurki (najlepiej napełniać rękawem cukierniczym).

Rurki z kremem jagodowo - śmietankowym oprószyć cukrem pudrem i podawać. Życzę smacznego.

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!