Polecamy dzisiaj:

Biszkopt z truskawkami

Moja ryba po grecku

print Drukuj
Moja ryba po grecku

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 5
Ocena:
3.8

23 ocen

Ryba po grecku nie ma co prawda niczego wspólnego z samą Grecją, ale mam do niej słabość. Jesień to przecież pora smacznych warzyw, stąd mój pomysł na rybę po grecku właśnie teraz. Świeże warzywa, ulubiona ryba gwarantują naprawdę smaczną rybę po grecku.

składniki
  • filety rybne mrożone lub świeże (np. dorsz, morszczuk, mintaj)
  • koncentrat pomidorowy - 100 g
  • marchewki - ½ kg
  • pietruszki - 15 dag
  • seler - 10 dag
  • cebula - 1 szt.
  • mały por (biała część) - 1 szt.
  • gorąca woda - 3 szklanki
  • sól - 1 łyżeczka
  • ziele angielskie
  • listek laurowy - 1 szt.
  • pieprz, słodka papryka, bazylia, oregano
  • olej roślinny do smażenia
sposób przygotowania

Moja ryba po grecku, tak ją przyrządzam:

  1. Rozmrażam rybę i dokładnie osuszam ją papierowym ręcznikiem. Kroję filety na kawałki i posypuję je solą i pieprzem.  
  2. Warzywa, czyli marchewkę, pietruszkę i seler trę na jarzynowej tarce o grubych oczkach. Przekładam je do garnka i zalewam wrzącą wodą, po czym solę.
  3. Gotuję warzywa przez 15 - 20 minut z uchyloną pokrywką. Na koniec, dodaję ziele angielskie i listek laurowy.
  4. Kiedy warzywa się gotują, smażę rybę obtoczoną w mące.
  5. Odlewam pół szklanki wywaru i dodaję do niego koncentrat pomidorowy, mieszam.
  6. Cebulę i por kroję w plasterki i przysmażam krótko na oleju.
  7. Dodaję ugotowane warzywa i koncentrat, mieszam i gotuję. Doprawiam danie do smaku.
  8. Gorące warzywa kładę na usmażoną rybę.

Ryba po grecku należy do tych dań, które smakują najlepiej następnego dnia. Warzywa są nasmakowane sosem pomidorowym, a ryba nabiera wyjątkowego aromatu. 

Smacznego! 

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Gwiazdka

Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik

Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe. 
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!