Polecamy dzisiaj:

Biszkopt z truskawkami

Ryba po grecku mojej mamy

print Drukuj
Ryba po grecku mojej mamy

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
3.1

50 ocen

Gotowania nauczyła mnie mama. Dzisiaj mam już własne popisowe dania, ale rybę po grecku przyrządzam według jej przepisu. Ryba po grecku mojej mamy jest aromatyczna i świetna na zimno i na gorąco. Wypróbuj  i ty przepis na rybę po grecku mojej mamy!

składniki
  • dorsz, mintaj, morszczuk (lub inna ryba morska) - 1 kg
  • mąka - 4 łyżki
  • jajko
  • cytryna - 1/2
  • pietruszka - 2 szt.
  • marchewka - 6 szt.
  • seler
  • pory - 2 szt.
  • cebule - 3 szt.
  • kilka liści laurowych
  • pieprz - 5–6 ziaren
  • ziele angielskie
  • koncentrat pomidorowy - 1 mały
  • sól, pieprz
  • olej
sposób przygotowania

A oto etapy przygotowania ryba po grecku mojej mamy:

  1. Marchewki, seler i pietruszki obrać, starannie płuczemy.
  2. Cebule obieramy i kroimy, pory kroimy w krążki, marchewki, seler i pietruszki w cieniutkie słupki.  
  3. Rybę dokładnie myjemy i suszymy, jeżeli jest mrożona, rozmrażamy.
  4. Na olej rozgrzany na patelni wrzucamy wszystkie pokrojone warzywa, smażymy je na średnim ogniu przez kilka minut.
  5. Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i pieprz, mieszamy, smażymy, aż warzywa będą miękkie.
  6. Dodajemy rozpuszczony w kilku łyżkach wody koncentrat pomidorowy, pieprz i sól. Dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut pod przykryciem.
  7. Rybę skrapiamy sokiem z połówki cytryny, odstawiamy na około 20 minut.
  8. Następnie obtoczoną w mące i roztrzepanym jajku rybę smażymy na oleju z obu stron około 15 minut.
  9. Po usmażeniu ryby układamy ją na półmisku i obkładamy ze wszystkich stron warzywami.

jest doskonała zarówno na zimno, jak i na ciepło. Warto wiedzieć, że jeżeli dodamy do warzyw odrobinę ostrej musztardy i szczyptę cynamonu, ich smak będzie intensywniejszy. Zachęcam do szukania własnego ulubionego smaku ryby po grecku! Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Gwiazdka

Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik

Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe. 
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!