Polecamy dzisiaj:

Placki ziemniaczane przekładane sosem grzybowym

Ryba po grecku mojej mamy

print Drukuj
Ryba po grecku mojej mamy

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
3.1

50 ocen

Gotowania nauczyła mnie mama. Dzisiaj mam już własne popisowe dania, ale rybę po grecku przyrządzam według jej przepisu. Ryba po grecku mojej mamy jest aromatyczna i świetna na zimno i na gorąco. Wypróbuj  i ty przepis na rybę po grecku mojej mamy!

składniki
  • dorsz, mintaj, morszczuk (lub inna ryba morska) - 1 kg
  • mąka - 4 łyżki
  • jajko
  • cytryna - 1/2
  • pietruszka - 2 szt.
  • marchewka - 6 szt.
  • seler
  • pory - 2 szt.
  • cebule - 3 szt.
  • kilka liści laurowych
  • pieprz - 5–6 ziaren
  • ziele angielskie
  • koncentrat pomidorowy - 1 mały
  • sól, pieprz
  • olej
sposób przygotowania

A oto etapy przygotowania ryba po grecku mojej mamy:

  1. Marchewki, seler i pietruszki obrać, starannie płuczemy.
  2. Cebule obieramy i kroimy, pory kroimy w krążki, marchewki, seler i pietruszki w cieniutkie słupki.  
  3. Rybę dokładnie myjemy i suszymy, jeżeli jest mrożona, rozmrażamy.
  4. Na olej rozgrzany na patelni wrzucamy wszystkie pokrojone warzywa, smażymy je na średnim ogniu przez kilka minut.
  5. Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i pieprz, mieszamy, smażymy, aż warzywa będą miękkie.
  6. Dodajemy rozpuszczony w kilku łyżkach wody koncentrat pomidorowy, pieprz i sól. Dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut pod przykryciem.
  7. Rybę skrapiamy sokiem z połówki cytryny, odstawiamy na około 20 minut.
  8. Następnie obtoczoną w mące i roztrzepanym jajku rybę smażymy na oleju z obu stron około 15 minut.
  9. Po usmażeniu ryby układamy ją na półmisku i obkładamy ze wszystkich stron warzywami.

jest doskonała zarówno na zimno, jak i na ciepło. Warto wiedzieć, że jeżeli dodamy do warzyw odrobinę ostrej musztardy i szczyptę cynamonu, ich smak będzie intensywniejszy. Zachęcam do szukania własnego ulubionego smaku ryby po grecku! Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Gwiazdka

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybierz odpowiedni ekspres do kawy. Do najlepiej ocenianych sprzętów należą modele marki DeLonghi. Nawiązują do włoskich tradycji przygotowywania doskonałego espresso, ale sprawdzą się również dla miłośników kaw z puszystą pianką!
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Gwiazdka

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji. Współpraca z takim partnerem staje się kluczowym elementem sukcesu w dziedzinie cukiernictwa, zapewniając dostęp do różnych produktów, korzystnych cen oraz wsparcia specjalistów branżowych. Dzięki temu można znacznie lepiej rozwijać swoje przedsięwzięcia, tworząc wyjątkowe i konkurencyjne wyroby cukiernicze. Aby dowiedzieć się więcej na ten temat, koniecznie przeczytaj ten artykuł!
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Gwiazdka

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Gwiazdka

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała się nawet klasycznym wyznacznikiem polskiej kuchni. Mowa tu w szczególności o tradycyjnej sałatce jarzynowej, która jest prostym i szybkim daniem na dosłownie każdą okazję! Sprawdź więc jak możesz ją przygotować i kiedy sprawdzi się ona najlepiej! Sałatka jarzynowa - klasyka gatunku, którą może przygotować każdy! Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki jarzynowej?Sałatka jarzynowa składa się głównie ze świeżych warzyw oraz przypraw, które nadają jej charakterystycznegosmaku.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!