Polecamy dzisiaj:

Bigos z młodej kapusty

Ryba po grecku na bogato

print Drukuj
Ryba po grecku na bogato

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
3.6

39 ocen

Ryba po grecku jest świetna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ja lubię bardzo rybę po grecku na ciepło, szczególnie, że przygotowuję ją w wersji na bogato - z rybą smażoną w panierce z mąki, jajka i bułki tartej. Oczywiście, do takiej ryby po grecku nie podaję już pieczywa.

 

składniki
  • filety z białej ryby (np. z dorsza) - 800 g
  • koncentrat pomidorowy - 200g (mały słoiczek)
  • przecieru pomidorowy - 1 szklanka
  • marchew - 4 szt.
  • cebula - 3 szt.
  • pietruszka - 1 szt.
  • por - 1/2
  • seler - ok. 1/4 średniej wielkości
  • woda - 300 ml
  • cukier - 1 łyżeczka
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • mąka, jajko i bułka do panierowania
sposób przygotowania

Jak przyrządzić aromatyczną ryba po grecku w wersji na bogato?

  1. Rybę pokrój na mniejsze kawałki i osusz ręcznikiem papierowym. Panieruj rybę w mące (jeżeli lubisz również w jajku i bułce) i smaż.
  2. Marchewkę, pietruszkę oraz seler zetrzyj na grubych oczkach tarki. Cebulę i pora cienko pokrój.
  3. Warzywa przełóż do garnka i podsmaż przez 2-3 minuty na 2 łyżkach oleju, a potem  zalej je wodą, dodaj przyprawy i duś pod przykryciem ok. 15 minut.
  4. Do miękkich warzyw dodaj koncentrat oraz przecie pomidorowy i gotuj jeszcze przez kilka minut od czasu do czasu mieszając.
  5. Warzywa dopraw solą i pieprzem. Jeżeli całość będzie za gęsta, dodaj ok. 100 ml gorącej wody.
  6. Usmażoną rybę ułóż w naczyniu i przykryj warstwą warzyw. 

Po wystygnięciu ryby i warzyw możesz wstawić wszystko na kwadrans do piekarnika., dzięki czemu, danie nabierze aromatu. Jeśli podajesz rybę po grecku na zimno, ułóż rybę i warzywa warstwowo. Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Jak zrobić ciasto bananowe
Gwiazdka

Jak zrobić ciasto bananowe

Jak zrobić ciasto bananowe? Bardzo łatwo, sprawdźcie ten prosty przepis na ciasto bananowe. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!