Koniec miesiąca jest dobrym momentem żeby przetestować tanie gotowanie. Leszcz jest bardzo dobrą rybą ale przede wszystkim jest niedroga. Polecam te większe sztuki rybki bo wtedy łatwiej poradzimy sobie z ośćmi (są one wieksze i lepiej się ich pozbyć).
Zapraszam na smażonego leszcza z kuskus!
4 filety leszcza
pół cytryn
sól i pieprz
bułka tarta
mąka
jajko
kuskus
oliwa z oliwek(lub olej rzepakowy)
1. 20 minut przed rozpoczęciem smażenia nasze opłukane filety z leszcza posypujemy solą i pieprzem, skrapiamy cytryną i odstawiamy na bok.
2. Kiedy rybka jest już gotowa obtaczamy ją w roztrzepanym jajku i mieszance bułki tartej i mąki(50/50). Wkładamy na średnio rozgrzany olej i smażymy aż sie ładnie zarumieni ( płaty fileta szybko się usmażą więc nie ma stresu z surową rybą).
3. Kuskus zalej gorącą osoloną wodą z odrobiną oliwy z oliwek, przykryj folią śniadaniową i odstaw na 8-9 minut. Poziom zalania wodą to około 1 cm ponad poziom kaszki kuskus.
4. Danie podajemy z wybraną surówką- ja wybrałem podpiekane warzywa(bakłażan i oberżyna) ale można wybrać inną(np z kiszonej kapusty).
Życzę Smacznego!
Filety rybne duszone w sosie curry (z jabłkiem)
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu