Smażony leszcz z kuskus

Smażony leszcz z kuskus

Ocena: ★

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Koniec miesiąca jest dobrym momentem żeby przetestować tanie gotowanie. Leszcz jest bardzo dobrą rybą ale przede wszystkim jest niedroga. Polecam te większe sztuki rybki bo wtedy łatwiej poradzimy sobie z ośćmi (są one wieksze i lepiej się ich pozbyć).

Zapraszam na smażonego leszcza z kuskus!

Składniki:

4 filety leszcza

pół cytryn

sól i pieprz

bułka tarta

mąka

jajko

kuskus

oliwa z oliwek(lub olej rzepakowy)

Sposób przygotowania:

1.  20 minut przed rozpoczęciem smażenia nasze opłukane filety z leszcza posypujemy solą i pieprzem, skrapiamy cytryną i odstawiamy na bok.

2.  Kiedy rybka jest już gotowa obtaczamy ją w roztrzepanym jajku i mieszance bułki tartej i mąki(50/50). Wkładamy na średnio rozgrzany olej i smażymy aż sie ładnie zarumieni ( płaty fileta szybko się usmażą więc nie ma stresu z surową rybą).

3. Kuskus zalej gorącą osoloną wodą z odrobiną oliwy z oliwek, przykryj folią śniadaniową i odstaw na 8-9 minut. Poziom zalania wodą to około 1 cm ponad poziom kaszki kuskus.

4. Danie podajemy z wybraną surówką- ja wybrałem podpiekane warzywa(bakłażan i oberżyna) ale można wybrać inną(np z kiszonej kapusty).

 

Życzę Smacznego!

Autor: dubliner

Polecamy nasze przepisy