Cynamonowy ryż z jabłkami

Cynamonowy ryż z jabłkami

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Zapiekany ryż z jabłkami pięknie pachnący cynamonem - moje smaki dzieciństwa! Cynamonowy ryż z jabłkami - chyba każdy go jadł!

Składniki:

Masa ryżowa:

  • 2 saszetki ryżu białego
  • 2-2,5 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru pudru

Masa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek
  • 2 łyżki cukru (w zależności od smaku jabłek)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Śmietana na wierzch:

  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 16 g cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Przepis na Cynamonowy ryż z jabłkami:

Mleko wraz z wodą zagotować w wyższym garnku, potem wsypać ryż, dodać cukier, cynamon, pomieszać .Gdy ryż będzie miękki i wchłonie większość mleka to zdjąć z ognia. 

Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Gotujemy w małym garnku na małym ogniu. Dodajemy cukier, cynamon oraz wyciśnięty sok z cytryny. Gotujemy około 5 minut aż sok z jabłek troszkę odparuje.
 
Połowę ryżu nakładamy na foremkę lub naczynie żaroodporne (wcześniej smarujemy je lekko masłem). Na ryż nakładamy nasze jabłka.
 

Następnie nakładamy kolejną porcję ryżu. Wyrównujemy wszystko łyżką.  W miseczce mieszamy śmietankę z cukrem brązowym oraz cukrem waniliowym. Nakładamy równomiernie na ryż. Pieczemy 25-30 minut w temp. 180 stopni.

Cynamonowy ryż z jabłkami - nasza pychotka, gotowa!

Autor: AsiaK

Polecamy nasze przepisy