Deser ryżowy z cynamonem

Deser ryżowy z cynamonem

Ocena: ★

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 2

Jest to prosty i smaczny deser. Idealny na syty podwieczorek. Ja uwielbiam deser ryżowy z dużą ilością cynamonu.

Składniki:

  • pół szklanki mleka
  • 4 łyżki śmietanki kremówki 30 %
  • 1 woreczek ryżu ( 10 dag )
  • 4 łyżki wiórek kokosowych
  • cukier do smaku
  • szczypta soli
  • cynamon mielony według uznania

 

Sposób przygotowania:

Przepis na deser ryżowy z cynamonem:

  1. Do garnka dajemy ryż, wlewamy mleko i wodę tak, żeby ryż był przykryty,  dodajemy szczyptę soli i gotujemy do miękkości. Ugotowany ryż dokładnie odsączamy, wyjmujemy z woreczka i przekładamy do miski.
  2. Do ugotowanego ryżu dodajemy wiórki kokosowe, śmietanę kremówkę i cukier do smaku, dokładnie mieszamy i odstawiamy, aż ryż wchłonie śmietankę.
  3. Gotowy ryż nakładamy do miseczek i posypujemy według uznania cynamonem.

Deser ryżowy z cynamonem podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy