Ryż z jabłkami

Ryż z jabłkami

Ocena:

3 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

U mnie w domu ryż z jabłkami jedzony jest jako danie obiadowe, ale można też traktować je jako deser. Polecam przepis na ryż z jabłkami.

Składniki:

  • 4 duże jabłka (najlepiej kwaśne, typu Antonówki)
  • 2 woreczki ryżu po 10 dkg każdy
  • 3 łyżeczki cyamonu
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 5 dkg masła
  • bułka tarta do wysypania formy

Sposób przygotowania:

Przepis na ryż z jabłkami w kilku krokach:

  1. Ugotuj ryż trochę krócej, niż podane na opakowaniu (ok. 2-3min. krócej). Po wystudzeniu dodaj jajko i masło (trochę masła zostaw do wysmarowania formy).
  2. Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki i wytnij pestki i twarde "łuski".
  3. Wysmaruj formę masłem, wysyp bułką tartą i nakładaj warstwami- ryż- jabka- ryż. Każdą warstwę jabłek posyp obficie cynamonem i cukrem. Na samej górze ma być warstwa ryżu.
  4. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. godzinę.

Ryż z jabłkami gotowy.

Smacznego!

Autor: Mniam

Polecamy nasze przepisy