Sajgonki
Ocena: ★ ★ ★ ★ ☆
3 Ocen
Ilość porcji: 2
Pyszna potrawa kuchni wietnamskiej
Składniki:
- 1 opakowanie papieru ryżowego
- kilka suszonych grzybów mun (same kapelusze)
- 50 g makaronu chińskiego
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 jajko
- 3-4 liście kapusty pekińskiej
- 200 g mięsa mielonego
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Suszone grzyby mun namoczyć w gorącej wodzie na 20 minut. Potem odcedzić i pokroić w paski.
2. Makaron chiński wrzucić do wrzątku i zostawić pod przykryciem na 3-4 minuty. Następnie odsączyć, wystudzić i pokroić na paski długości ok. 5 cm.
3. Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
4. Kapustę pekińską umyć, osuszyć i drobno pokroić.
5. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
6. W misce wymieszać składniki: mięso mielone, pokrojone - cebula, grzyby, makaron, marchewka, kapusta, jajko, sos sojowy i pieprz do smaku.
7. Papier ryżowy namaczać w wodzie na 2 sekundy i kłaść na desce. Kiedy zmięknie, nakładać nadzienie (1 łyżka) i zawijać jak krokieta.
8. Sajgonki smażyć w głębokim oleju na złotobrązowy kolor.
Podawać na gorąco.
# Tagi:
Autor: marta625
Polecamy również
Sajgonki
Pyszna potrawa kuchni wietnamskiejZobacz więcej przepisów na: