Sajgonki

Sajgonki

Ocena: ★

3 Ocen

portions

Ilość porcji: 2

Pyszna potrawa kuchni wietnamskiej

Składniki:

- 1 opakowanie papieru ryżowego - kilka suszonych grzybów mun (same kapelusze) - 50 g makaronu chińskiego - 1 marchewka - 1 cebula - 1 jajko - 3-4 liście kapusty pekińskiej - 200 g mięsa mielonego - 2-3 łyżki sosu sojowego - pieprz - olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Suszone grzyby mun namoczyć w gorącej wodzie na 20 minut. Potem odcedzić i pokroić w paski. 2. Makaron chiński wrzucić do wrzątku i zostawić pod przykryciem na 3-4 minuty. Następnie odsączyć, wystudzić i pokroić na paski długości ok. 5 cm. 3. Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 4. Kapustę pekińską umyć, osuszyć i drobno pokroić. 5. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. 6. W misce wymieszać składniki: mięso mielone, pokrojone - cebula, grzyby, makaron, marchewka, kapusta, jajko, sos sojowy i pieprz do smaku. 7. Papier ryżowy namaczać w wodzie na 2 sekundy i kłaść na desce. Kiedy zmięknie, nakładać nadzienie (1 łyżka) i zawijać jak krokieta. 8. Sajgonki smażyć w głębokim oleju na złotobrązowy kolor. Podawać na gorąco.

Autor: marta625

Polecamy również

Polecamy nasze przepisy