Dietetyczna sałatka grecka

Dietetyczna sałatka grecka

Ocena: ★

20 Ocen

portions

Ilość porcji: 5

Sałatka grecka jest niezastąpiona w sezonie grillowym. Dla tych którzy dbając o linię nie skuszą się smażonym na grillu mięsem, może być podstawowym posiłkiem podczas plenerowych spotkań z przyjaciółmi. Sałatka grecka smakuje wybornie sama, ale też sałatka grecka może być podawana z grzankami.

Składniki:

  • Sałata lodowa – ½ główki
  • Pomidory – 3 sztuki
  • Ogórek szklarniowy – 1 szt
  • Cebula czerwona – 1 szt (średnia)
  • Oliwki zielone – ½ szklanki
  • Ser feta – 15- 20 dkg
  • Świeża bazylia – kilka listków
  • Oliwa z oliwek – ¼ szklanki
  • Szczypta pieprzu
  • Szczypta ziół prowansalskich

Sposób przygotowania:

Sałatka grecka w punktach:

  1. Warzywa dokładnie myjemy. Sałatę po umyciu warto osuszyć. W innym razie w salaterce zgromadzi się zbyt dużo wody i sałatka grecka szybko straci świeżość.
  2. Po umyciu warzywa kroimy. Cebulę najlepiej w krążki, pomidory i ogórek w kostkę. Oliwę z oliwek mieszamy z ziołami prowansalskimi i pieprzem.
  3. Do salaterki wkładamy sałatę, ogórek, pomidory, cebulę i odsączone z zalewy oliwki. Całość mieszamy.
  4. Na koniec polewamy oliwą z oliwek i układamy pokrojony w kostkę ser feta. Sałatkę przed podaniem dekorujemy świeżą bazylią. Sałatka grecka smakuje wyśmienicie.

Smacznego!

Autor: Piotr

Polecamy nasze przepisy