Ta sałatka jest bardzo pyszna, lekko pikantna. Idelana jako dodatek do drugiego dania. Polecam przygotować chociaż kilka słoiczków.
2 i pół kilo cukinii ( waga już po obraniu )
2 płaskie łyżki soli
Zalewa:
7 łyżek cukru
100 ml octu 10%
1 szklanka koncentratu pomidorowego 30 %
1 szklanka oleju
Dodatkowo:
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki koperku ( świeży lub mrożony )
półtorej łyżeczki mielonej papryki ostrej
1. Cukinię umyć, osuszyć i obrać, usunąć pestki ( odważyć dwa i pół kilo ), następnie pokroić w cieniutkie plasterki, przełożyć do miski i posypać solą. Cukinię odstawić na dwie godziny, po tym czasie bardzo dokładnie odcisnąć.
2. Do garnka przełożyć odciśniętą cukinię, dodać składniki zalewy, następnie dusić do miękkości często mieszając.
3. Czosnek obrać i drobno pokroić, następnie razem z posiekanym koperkiem i papryką dodać do miękkiej cukinii, całość dusić jeszcze kilka minut dokładnie mieszając.
4. Sałatkę przełożyć do słoiczków, dobrze zakręcić i pasteryzować 15 minut.
5. Słoiczki z sałatką wystudzić i przenieść do spiżarni. Powinno nam wyjść około 6 słoików o pojemności około 250-300 ml.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu