Polecamy dzisiaj:

Fasola szparagowa z kiełbasą

Sałatka z cukinii na zimę.

print Drukuj
Sałatka z cukinii na zimę.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
0.0

0 ocen

Ta sałatka jest bardzo pyszna, lekko pikantna. Idelana jako dodatek do drugiego dania. Polecam przygotować chociaż kilka słoiczków.

składniki

2 i pół kilo cukinii  ( waga już po obraniu )

2 płaskie łyżki soli

 

Zalewa:

7 łyżek cukru

100 ml octu 10%

1 szklanka koncentratu pomidorowego 30 %

1 szklanka oleju

 

Dodatkowo:

2 ząbki czosnku

2 łyżeczki koperku ( świeży lub mrożony )

półtorej łyżeczki mielonej papryki ostrej

sposób przygotowania

1. Cukinię umyć, osuszyć i obrać, usunąć pestki ( odważyć dwa i pół kilo ), następnie pokroić w cieniutkie plasterki, przełożyć do miski i posypać solą. Cukinię odstawić na dwie godziny, po tym czasie bardzo dokładnie odcisnąć.

2. Do garnka przełożyć odciśniętą cukinię, dodać składniki zalewy, następnie dusić do miękkości często mieszając.

3. Czosnek obrać i drobno pokroić, następnie razem z posiekanym koperkiem i papryką dodać do miękkiej cukinii, całość dusić jeszcze kilka minut dokładnie mieszając.

4. Sałatkę przełożyć do słoiczków, dobrze zakręcić i pasteryzować 15 minut.

5. Słoiczki z sałatką wystudzić i przenieść do spiżarni. Powinno nam wyjść około 6 słoików o pojemności około 250-300 ml.

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!